U SRBIJI 305 NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, PREMINULO JOŠ 8 PACIJENATA

U SRBIJI 305 NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, PREMINULO JOŠ 8 PACIJENATA

302
0
Podeli

U Republici Srbiji je do 15 sati registrovano ukupno 1.476 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 sati testirani su uzorci 748 osoba od kojih je 305 pozitivno.

– Hospitalizovano je ukupno 874 pacijenata, a na respiratoru je njih 81 – rekla je epidemiolog i zamenik direktora “Batuta”, Darija Kisić Tepavčević i dodala:

“Preminulo je šest osoba muškog pola, i dve osobe ženskog pola. Prosek njihovih godina je 70,75 i kao i kod svih prethodnih žrtava, i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele fatalnom ishodu”.

“U ovom momentu smrtnost u odnosu na ukupan broj zaraženih iznosi 2, 64 odsto. Današnji brojevi pokazuju da se radi o velikom opterećenju bolesti”, rekla je dr Kisić.

Kon: Danas je najcrnji dan u Srbiji

”Danas je najcrnji dan i sada je pitanje zdravstvene bezbednosti svakog građanina. Ove brojke zaraženih prelaze već kapacitete koje imamo”, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare.

On je istakao da je jasno da kreće strmi uspon.

“Peta nedelja se jasno najavila. Sada je već pitanje zdravstvene bezbednosti svakog pojedinca ove države da shvati da se nalazimo u ozbiljnoj situaciji”, rekao je dr Kon.

Kako kaže, da nemamo improvizovane bolnice, već bismo bili u problemu.

“Sada se pojavljuju na nekim društvenim mrežama napadi na sve mere, moram da kažem da je to napad na zdravstvenu bezbednost. To je jednostavno tako. Ako se ne razume da je virus u cirkulaciji i da je neophodno sprečiti njegovo prenošenje, teško je dalje razgovarati i tu nema nekog pregovaranja” rekao je dr Kon.

Kako kaže, u GAK “Narodni front” je 75 osoba udaljeno sa posla.

“Ukupno imamo 46 pozitivnih i svi su udaljeni sa posla, plus oni kojima ili nije urađen test ili nije bilo potrebe da se radi, ali su iz predostrožnosti udaljeni “, rekao je dr Kon.

Kako kaže, svi koji su pozitivni bili su u kontaktu sa 150 osoba, koje su potpuno zdrave i pod posebnim nadzorom.

Doktor Kon je skrenuo pažnju na strogu kontrolu onih osoba koje su zdrave, ali su bile u potencijalnim kontaktima sa zaraženima, a i dalje rade.

Kako kaže, čuo se sa direktorkom GAK “Narodni front”, i dodao da su tamo imali 36 porođaja za 24 sata, plus dve hitne operacije, kao i da bolnica radi.

Doktor Kon je rekao da su i dalje žarišta u Valjevu, Ćupriji, Beogradu i Kikindi.

Nema komentara

Ostavite komentar