Preminule još 3 osobe, pozitivno 312, ukupno 6.630 zaraženih

Preminule još 3 osobe, pozitivno 312, ukupno 6.630 zaraženih

311
0
Podeli

Koronavirusom je u Srbiji zaraženo ukupno 6.630 osoba, a bitku sa virusom izgubilo je 125 ljudi. Na snazi je zabrana kretanja koja će trajati do sutra u 5.00 ujutru. Od utorka policijski čas od 18.00, počinju da rade zanatske radnje i pijace, a i penzioneri će moći u polučasovnu šetnju.

Prema podacima od 15 sati, u Srbiji je zaraženo još 312 osoba u poslednja 24 sata.

U poslednja 24 sata testirano je 3.111 pacijenata.

Ukupan broj izlečenih građana je 870.

Zabeležena su još tri smrtna slučaja u Srbiji zbog posledica koronavirusa. Preminule su dve osobe muškog, i jedna ženskog pola.

Od početka epidemije testirane je 41.812 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na današnjoj sendici Vlade Srbije donete su odluke u vezi sa ublažavanjem mera. Građani stariji od 65 godina utorkom, petkom i nedeljkom mogu da napuštaju svoje domove, u periodu od 18 časova do 1 sat posle ponoći, i to u krugu od 600 metara, naveo je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Rad i dalje nije dozvoljen za delatnosti koje podrazumevaju bliske fizičke kontakte.

Odobrena je i donacija od 5.000 testova Republici Sprskoj.

Dr Slobodan Ovuka je rekao da u Pančevu ima 159 pacijenata u kovid bolnici, a dvoje je na respiratoru.

“Prethodnih par dana imamo više otpuštenih nego prijema novih”, navodi dr Ovuka i dodao je da je bolnica u Pančevu dobila još 5 respiratora.

“Sama činjenica da nema inficiranih zdravstvenih radnika govori u prilog da smo od početka ozbiljno shvatili situaciju.”

Vrtići i škole još neće početi da rade

“Svi smo najviše zabrinuti za najmlađe, i osim starijih sugrađana naravno da vodimo računa i o najmlađima. Krizni štab analizira situaciju i od svega toga će zavisiti dalje ublažavanje mera. Još uvek je ta mera prerana. I školska deca i deca u vrtićima ostaju kod kuće”, kaže Zoran Gojković.

Odlučeno je da se sutra krene sa olakšavanjem mera, ali građani prema njegovim rečima, moraju da razumeju da ako se bude iskazalo nepoštovanje ili se bude ušlo u problem ponovo će morati da se donesu drastične odluke.

Najveći problem od početka epidemije bila je šesta nedelja, i tada se očekivao najveći broj inficiranih, a nakon toga je predviđeno da će doći do pada broja obolelih. Veliki broj novinara u redakcijama je bilo pozitivno na koronavirus, pa je to bio razlog zašto je novinarima onemogućeno da prisustvuju konferencijama, ali od sutra će na otvorenom prostoru mediji moći da prisusvuju, uz pridržavanje mera, dodao je Gojković.

“Što se tiče zatvorenog prostora, mi ćemo izaći u susret svima, ali će morati da se ograniči broj novinara. Plan je da radi zaštite svih konferencija za novinare bude u prisustvu prvo novinara televizija i novinskih agencija, a sutradan u prisustvu štampanih medija i novinara internet portala”; objasnio je.

Prema njegovim rečima važno je reći da već pet dana više pacijenata napušta bolnicu, nego što dolazi novih pacijenata.

Na konferenciji je rečeno i da nema nestašice hlorokina, već je počela Galenika da ga proizvodi.

Zabrana kretanja tokom sledećeg vikenda zavisiće od situacije narednih dana.

“Videćemo kako će se odvijati situacija od sutra i u zavisnosti od toga donećemo određene mere i za vikend i za sledeći period”, objašnjava Gojković.

Nema komentara

Ostavite komentar