Kamioni iz centralne Srbije zaustavljeni na prelazu Jarinje

Kamioni iz centralne Srbije zaustavljeni na prelazu Jarinje

827
0
Podeli

Na administrativnom prelazu Jarinje zabeležen je povratak dva kamiona kraljevačkih registarskih oznaka kojima nije bio dozvoljen ulazak na KiM. Vozači kažu da im ulaz nije dozvoljen jer na carinskim papirima ne stoji naziv “Republika Kosovo”.

I vozačima u tranzitu jutros je rečeno da neće moći da pređu. Međutim, oko 11 časova tranzit je moguć kroz KiM, javio je reporter RTS-a.

Brnabić: Mere Prištine nemaju nikakve veze sa reciprocitetom

Premijerka Ana Brnabić izjavila je povodom novih mera Prištine da će se država kao i do sada boriti diplomatskim sredstvima kako bi se ta situacija razrešila. Veruje da će taj čin Prištine osuditi svi koji se pozivaju na vladavinu prava i poštovanje sporazuma.

Ana Brnabić je navela da su u Prištini najavljivali te nove mere i da su to “njihove takozvane mere reciprociteta koje sa reciprocitetom nemaju baš nikakve veze”.

“Sve ono što mi radimo i što smo uradili u prošlosti u trgovini sa našom pokrajinom, sa Kosovom i Metohijom, je u skladu sa Cefta sporazumom. Dakle, ne možete imati mere reciprociteta ako to nije u skladu sa Cefta sporazumom o slobodnoj trgovini koji je i Priština potpisala”, navela je Brnabićeva.

Ukazala je da mogu nešto menjati samo ukoliko se menja Cefta sporazum.

“Ako žele da se promeni Cefta sporazum onda sednemo kao Cefta sekretarijat i promenimo sporazum, ali to da menjate neke stvari, a da su te stvari u suprotnosti sa sporazumima koje ste potpisivali – Cefta sporazumom, a samim tim i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, onda je to isto kao da imate takse od 100 odsto i to je kršenje oba ta sporazuma”, istakla je premijerka.

“Ne možete to raditi ukoliko želite da budete deo normalnog sveta, a prvi preduslov da budete deo normalnog, civilizovanog sveta je da poštujete sporazume koje ste potpisali”, zaključila je Brnabićeva.

Nema komentara

Ostavite komentar