Vučić: Izbori najkasnije 3. aprila 2022, Dačić na čelu Skupštine, u Vladi...

Vučić: Izbori najkasnije 3. aprila 2022, Dačić na čelu Skupštine, u Vladi SNS, SPS i SPAS

765
0
Podeli

Lider Srpske napredne stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će nova vlada Srbije biti ograničenog trajanja i da će predsednički i novi parlamentarni izbori biti održani najkasnije 3. aprila 2022. godine. Ivica Dačić biće novi predsednik Skupštine Srbije, dodaje Vučić. Novu Vladu SNS će formirati sa SPS-om i SPAS-om Aleksandra Šapića, koji će imati jedno ministarstvo. U nedelju će biti održana nova sednica Predsedništva nakon koje će se znati konkretna imena, a mandatarka će ekspoze predstaviti verovatno u sredu ujutru, navodi Vučić.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije, nakon sednice Predsedništva SNS-a, rekao da će novu Vladu SNS formirti sa Socijalističkom partijom Srbije i SPAS-om Aleksandra Šapića, koji će imati jedno ministarstvo.
Rekao je da će Vlada biti ograničenog trajanja, što znači da će, kaže, parlamentarni izbori biti održani zajedno sa predsedničkim i to najkasnije 3. aprila 2022. godine.

Vlada će imati šest prioriteta: borba protiv koronavirusa, očuvanje interesa u vezi sa Kosovom i Metohijom, borba protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Republike Srbije, ubrzane reforme i nastavak ekonomskog osnaživanja.

Predsednik Srbije napominje da su ciljevi strahovito visoko postavljeni “kao kad je Sergej Bubka postavio lestvicu na šest metara i preskočio”.

Predsednik kaže da je ekonomski cilj da naredne godine privredni rast bude šest odsto, ove godine oko nule, te da u ove dve godine zbirno Srbija bude najbolja u Evropi.

“U naredne dve godine zbirno moramo da budemo prvi u Evropi. To je cilj i to znači da ćemo nastaviti sa svim projektima, izgradnjom puteva, pruga, jačaćemo energetiku, mnogo toga moramo da uradimo, da ojačamo privredu, dalje vojsku i policiju”, kazao je Vučić.

Kada je reč o borbi protiv kriminala, Vučić je rekao da se rat crnogorskih klanova prelio na ulice Beograda.

“Da vidimo da li ste jači od države, neću da odustanem ni za živu glavu, teraću Vladu da goni svu tu bandu, sve te klanove da rasturimo udarcima u glavu, maljem u glavu”, rekao je Vučić i najavio koordinisanu borbu svih državnih organa protiv kriminalaca.

Vučić ističe da ako se pogledaju poslednja istraživanja javnog mnjenja, uz značajan skok SNS-a postoji dramatičan skok onih koji su njihovi politički neistomišljenici, “čiji program možda mi ne razumemo, a to su ljudi koji su protiv vakcinacije, protiv mera za koronu, te snage su skočile za gotovo 250 posto u prethodnih mesec dana”.

“Ovo je nešto što polako zabrinjava, antimigrantske, ksenofobne snage, ali moraćemo da razgovaramo i sa tim ljudima. Neće se dogoditi da u Srbiji bilo ko tuče bilo koga. Srbija ima 2,5 puta manje migranata nego pre godinu dana. Za sve ove godine migranti su počinili manje krivičnih dela nego građani Srbije u jednom danu”, kazao je Vučić.

Jasno je, navodi, da postoje migranti koji su iz kriminogene sredine i sa takvima će država znati kako da se obračuna.

“Ali da dozvolimo divljanje grupa zato što neko je drugačiji, to se neće dogoditi”, dodaje Vučić.

“Sa SPS u izmenjenom formatu, Dačić predsednik Skupštine”
Vučić je ukazao da su građani dali ogromnu podršku SNS-u, a da bi ta podrška bila još veća kada bi izbori bili danas održani.

Navodi da su unutar stranke bila različita mišljenja kako i na koji način formirati novu vladu i skupštisku većinu.

Vučić je naveo da SNS-u nisu potrebni ni koalicioni partneri sa njihove liste, jer bi, navodi, danas SNS sam imao 180 poslanika, a da svi učestvuju na izborima.

“Kada imate toliku podršku naroda ne smete da je pogrešno razumete i da ste dobili kart-blanš. Morate da razumete i da pružite priliku ljudima da im obezbedite budućnost, neće da razmišljaju da li će se dogoditi smanjenje plata i penzija. Naš posao je da obezbedimo da nam sistem tako funkcioniše uz temeljne reforme da raste životni standard”, naveo je Vučić.

I pored mandatarke je, napominje, u skladu sa tim razgovarao sa ljudima koji su nosioci lista koji su prešli izborni prag.

“Imamo vrlo korektnu saradnju sa SPS-om. Imali smo nešto drugačija viđenja kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti. Više sam ja prihvatio Dačićeve predloge nego on moje. Dobre stvari smo uradili za našu zemlju. Za deset ili 20 godina moći će da vidi puteve i pruge koje smo napravili, da imamo višu stopu rasta od Španije, italije, Francuske…”, naveo je Vučić.

Napominje da nevezano za to kolika je snaga danas SNS-a i SPS-a, SNS poštuje njihovu snagu i mora da pokaže i ljudsku korektnost, da “pokušamo da radimo sa ljudima sa kojima smo uspešno radili, a da im ne kažemo da nam nisu potrebni”.

“Nastavićemo da radimo sa njima u nešto izmenjenom formatu”, kazao je Vučić.

Ističe da je imao priliku da bolje upozna gospodina Šapića.

“Čovek je tražio da razgovaramo o budućnosti Srbije, planovima i ciljevima, a nikakve zahteve nije imao. Smatram da je Ana napravila jednu nenamernu grešku, oko prijave za stanove za pripadnike službe bezbednosti. Mi smo rekli ko se prvih 1000 prijavi da dobije stanove. I sad zato što neko nije umeo da klikne ne može da ima rešeno stambeno pitanje, tako da ćemo morati da tu izgradnju udesetostručimo. O tome sam razgovarao sa Šapićem, o ekonomskim parametrima, ali i o spoljnoj politici. Lako smo se dogovorili da zajednički radimo. Na kraju smo se dogovorili na moje insistiranje da imaju jednog ministra u vladi”, naveo je Vučić.

“Zadovoljan sam što ćemo da radimo na dobrobit građana u narednom periodu”

Navodi da će u vladi biti i značajnijeg predstavnika manjina.

“Predsednik Narodne Skupštine biće Ivica Dačić i mislim da je važno da on kroz parlament vodi dijalog sa različitim grupama”, kazao je Vučić.

Sastav Vlade poznat narednih dana
Najkasnije u četvrtak, dodaje, biće formirani i svi odbori u Skupštini i dodaje da će sastav vlade biti poznat narednih dana.

“Verujem da ćemo mnogo važnih zakona na putu ka EU morati da donesemo, a onda narod neka na izborima kaže čijim radom je zadovoljan. U petak bi poslanička grupa podnela zakon o ministarstvima. Onda bi nova vlada, odnosno ekspoze, bio u sredu ujutru ako se ne varam.

Napominje da još ne može da govori o svim imenima ministara i da je ostalo još nekoliko nedoumica.

“Ostalo je još dan, dva posla da bismo mogli sve da završimo. U nedelju ćete znati sve. Biće dobra vlada”, ukazuje Vučić dodajući da će nova sednica Predsedništva SNS-a biti održana u nedelju.

Naveo je da se sutra obeležava 12 godina od osnivanja SNS-a, dodajući da zbog kovida-19 neće biti masovnih skupova.

Nema komentara

Ostavite komentar