Vučić: Predstoji nam težak period i pritisci u vezi sa KiM i...

Vučić: Predstoji nam težak period i pritisci u vezi sa KiM i Republikom Srpskom

655
0
Podeli

Na sednici Predsedništva SNS-a, razgovaralo se o stanju na Kosovu i Metohiji posle održanih parlamentarnih izbora i u tom kontekstu razmatrana je i poseta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji bi u našu zemlju trebalo da doputuje sledeće nedelje, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić je ukazao da je pred Srbijom veoma težak period, tokom kojeg će biti suočena sa različitim pritiscima sa svih strana pre svega po pitanju Kosova i Metohije.
“Za očekivati je zajednički ili koncentrisani pritisak SAD i EU na našu zemlju, da ispunimo zahtev oko, kako Amerikance neskriveno kažu – priznanju Kosova, pošto priznanje Beograda od strane Kosova ne samo da ne znači ništa, već je pomalo i smešno, besmisleno da slušamo. EU će koristiti nešto drugačiji rečnik, ali ide ka istom cilju”, rekao je Vučić nakon sednice Predsedništva SNS-a.

On je istakao da je važno da svi razumeju težinu pozicije u kojoj se Srbija nalazi, posebno posle promene u američkoj administraciji.

Vučić je, nakon sednice Predsedništva, rekao da su analizirani poslednji izbori na KiM, na kojima je potvrđena apsolutna dominacija Srpske liste kod srpskog življa, na čemu je zahvalan Srbima na Kosmetu.

“To je bukvalno jedinstvena podrška na severu pokrajine, dok je za nijansu niža južno od Ibra, i moraćemo da se suprotstavimo, demokratskim političkim sredstvima, nasilju albanskih političkih subjekata, koji zloupotrebljavaju srpske političke predstavnike i pokušavaju da ubede ljude da je nezavisnost Kosova jedina opcija”, rekao je Vučić.

U petak sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM
Predsednik Srbije najavio je da će u petak u Kuršumliji biti održan sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM.

Vučić je, nakon sednice Predsedništva SNS, upitan za izjave Aljbina Kurtija da dijalog neće biti prioritet njegove vlade, i da u toj vladi neće biti mesta za Srpsku listu, poručio da, što se Srpske liste tiče ona mora dobiti mandat u vladi u Prištini.

“A da li će prihvatiti o tome ćemo narednih dana da odlučujemo. Mislim da ćemo u petak u Kuršumliju pozvati sve predstavnike našeg naroda da se konsultujemo”, rekao je predsednik.

Što se tiče Kurtijevog optuživanja Srbije za genocid 1999. Vučić je rekao da se mnogo ljudi “gađa” različitim terminima ne znajući ništa.

“On kao marksista i anarhista mogao bi bolje da prouči to, pa ne bi takve gluposti izgovarao. Ja se trudim da ne odgovaram na uvrede koje izgovaraju on i drugi albanski političari svakog dana, jer ako širite neku vrstu loše atmosfere ona može da se pokaže i na terenu”, upozorio je Vučić.

Pritisak i po pitanju Republike Srpske
Ukazao je da će biti i pritisaka po pitanju Republike Srpske

“Kada tome dodate ceo regionalni kontekst, u kojem nije jednostavno da sačuvate poziciju Srbije, koja najviše ekonomski raste. Sa tom povećanom moći, ekonomskom, ali i u vojnom, kulturnom niovu, pojedini će gledati kako da Srbiju proglašavaju za homogena, nekog ko narušava ravnopravnost i zato ćemo biti izloženi svim pritiscima, sa raznih strana, neistinama i različitim kampanja. Sledi vrlo težak period”, poručio je Vučić.

Očekuju nas nove investicije
Najavio je otvaranje dela KC u Beogradu do kraja avgusta, takođe u narednih godinu dana železnicu Beograd – Novi Sad, ali je najavio i niz investicija koje će biti od značaja za život građana Srbije.

Verujem da ćemo početkom aprila imati najveću do sada japansku investiciju na teritoriji Srbije”, najavio je predsednik.

Dodao je da je mnogo srećan zbog toga, ali da još ne sme da govori detaljnije o tome jer je, kako je rekao, takav dogovor sa njima.

“Verujem da ćemo imati još mnogo, mnogo investicija ove godine, da dodatno zapošljavamo ljude, da to utiče na stopu rasta, napredak srpske ekonomije, povećanje plata”, rekao je Vučić nakon sednice Predsedništva SNS-a.

Izvor: RTS

Nema komentara

Ostavite komentar