U SRBIJI U POSLEDNJA 24 SATA PREMINULE 3 OSOBE OD COVIDA- 19,...

U SRBIJI U POSLEDNJA 24 SATA PREMINULE 3 OSOBE OD COVIDA- 19, NOVOZARAŽENIH 275

883
0
Podeli

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 2.159 osoba od kojih je 275 pozitivno. Hospitalizovano je 2.436  pacijenata. Na respiratoru je ukupno 145  pacijenata.

U Srbiji su preminule još tri osobe u toku poslednja 24 sata, rečeno je na konferenciji za medije u Vladi Srbije sa novim podacima u vezi sa koronavirusom.

Ministar zdavlja Zlatibor Lončar saopštio je da je ukupno 441 zdravstveni radnik u Srbiji zaražen, a njih 228 je u bolnici.

Lončar je rekao da je važno da građani znaju da se nalazimo u najvažnijoj nedelji za nas, u nedelji kada se virus prenosi najbrže.

“Virus je ušao u pojedine novinske agencije i redakcije i mi želimo da vodimo računa i o njima. Zato nismo želeli da se infekcija prenosi, pa je odluka da smanjimo broj novinara doneta”, kaže Lončar.

On je još jednom zamolio da se stvar ne politizuje i istakao da je najvažnije sačuvati živote.

“Velika je verovatnoća da se virus prenese i radimo sve da se to ne desi”, kaže ministar.

Kada je reč o zdravstvenom stanju dece, Lončar kaže da je 27 dece u Srbiji pozitivno. Oni se nalaze na posmatranju i u dobrom su stanju.

Lončar kaže da naš zdravstveni sistem danas funkcioniše drugačije nego pre, zahvaljujući volji i adaptaciji zdravstvenih radnika. 

Oboleli imali između 15 i 20 kontakata

Dr Predrag Kon kaže da je struka bila saglasna sa ovom odlukom za konferencije, te da se o njoj nije razmišljalo studiozno.
“To se radi i u drugim zemljama i to nikakav problem nije. Odluka je korektna”, kaže dr Kon.

Kada je reč o ispitivanju kontakata zaraženih, dr Kon kaže da su oboleli imali u proseku 15 do 20 kontakata.

“To se menja i zavisi od toga da li oboleli pripada radno aktivnom delu stanovništva. Kod starijih je taj broj kontakata manji”, objašnjava dr Kon. On naglašava da se svi oni koji su pozitivni isključuju sa posla, njihovi kontakti se odmah ispituju, a čak i oni bez tegoba, a ipak oboleli, takođe se udaljavaju sa posla.

Dr Kon potvrđuje da se svakodnevno moraju pratiti zdravstvene promene i kod lakše obolelih, budući da i kod lakših stanja lako može doći do pogoršanja. 

“Ako na dnevnom nivou pratimo saturaciju kiseonika, lakše radimo i dobijamo celinu koja nam pomaže da spasimo živote”, kaže dr Kon.

Od danas se konferencije za medije održavaju bez prisustva novinara, koji svoja pitanja šalju onlajn pre početka obraćanja.

Nema komentara

Ostavite komentar