Predstavnici Fakulteta tehničkih nauka u Čačku posetili Kinu

Predstavnici Fakulteta tehničkih nauka u Čačku posetili Kinu

78
0
Podeli

Predstavnici Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, prof. dr Danijela Milošević, dekan i prof. dr Vladimir Mladenović posetili su Beijing Jiatong University (Pekinški Univerzitet za transport) u okviru završnih aktivnosti bilateralnog strateškog projekta ’’Anomaly Detection of Surveillance Video Based on 5G EDGE Computing’’.
Dogovorene su dalje zajedničke aktivnosti u radu na pomenutom projektu, a poseta je takođe iskorišćena za uspostavljanje saradnje sa drugim kompanijama, obrazovnim institucijama i Nacionalnim naučno-tehnološkim parkom (Jing’an Park) Drugog Politehničkog Univerziteta u Šangaju.
Xy Jing, generalni direktor Nacionalnog univerzitetskog naučno-tehnološkog parka pozdravio je posetu dekana fakulteta prof. dr Danijele Milošević i prof. dr Vladimira Mladenovića, i ukratko predstavio osnovu i potrebu osnivanja parka Jing’an.
Nakon obilaska Jing’an kampusa, posećen je Shanghai Design, centar za promociju dizajna grada Šangaja. Zhang Zhan, predsednik Centra za promociju dizajna grada Šangaja, i Luo Zhiwei, direktor, srdačno su primili goste iz Srbije i predstavili svrhu centra za promociju i izgradnju šangajskog “Grada dizajna” kao i razvoj industrije kreativnog dizajna.


Predstavnici Fakulteta tehničkih nauka su imali priliku da posete i Tsinghua University Beijing, jedan od najprestižnijih svetskih univerziteta, koji je osnovan 1911. godine i izuzetno visoko je rangiran na šangajskoj listi univerziteta.
Prof. dr Danijela Milošević je zatim upoznala kineske kolege sa obrazovnim sistemom, razvojem nauke i međunarodnom saradnjom univerziteta u Srbiji. Dve strane su prepoznale prednosti međunarodne razmene i proširenja saradnje i izrazili spremnost za uspostavljanje poslovnih kontakata, zajedničku promociju, kontinuirano inoviranje i intenzivniji razvoj univerzitetske razmene.
Posete kompanijama Baidu, Inchtek i SenseTime omogućile su predstavnicima Fakulteta tehničkih nauka u Čačku da se upoznaju sa impresivnim napretkom u oblasti robotike, veštačke inteligencije i mašinskog učenja kao i projektima pametnih gradova, upravljanja saobraćajem, prototipovima autonomnih vozila i energetskom efikasnošću. Detaljna prezentacija o sajber bezbednosti i inteligentnom umrežavanju vozila je pružila značajan uvid u pokretanje inovacija među tehnološkim liderima na globalnom nivou.
Delegacija fakulteta je upoznala kineske partnere sa svojim istraživačkim dostignućima i projektom Univerziteta u Kragujevcu u oblasti veštačke inteligencije, sajber bezbednosti i bežičnih komunikacija.


Zatim je gospodin Zeng Jianjun, osnivač i generalni direktor kompanije Inchtek, predstavio razvojni put firme od osnivanja do danas, osnovne tehnologije i inovativne proizvode, a nakon toga je upriličena poseta demonstracionoj zoni autonomne vožnje u Pekingu. Predstavnici Fakulteta tehničkih nauka u Čačku su bili impresionirani naprednim tehnologijama i proizvodima za autonomnu vožnju, a imali su priliku i da probnom vožnjom steknu iskustvo i uvid u potencijale autonomnih vozila.
Ova poseta ne samo da je podstakla dublje razumevanje između Kine i Srbije u naučno-tehnološkim oblastima, već je i utrla put za dalju međusobnu saradnju. Sadržajnom diskusijom obe strane su postigle dogovor o potencijalnim pravcima saradnje i izrazile svoju posvećenost u jačanju komunikacije i budućim razvojnim planovima i inovativnoj praksi.
Poseta svim obrazovnim institucijama i kompanijama je pružila jasnu sliku u budućnost primene robotike i veštačke inteligencije, pokazujući na taj način napredak koji Kina kontinuirano pravi u ovoj oblasti.

Nema komentara

Ostavite komentar