BESPLATNA PRAVNA POMOĆ ZA IRL I POVRATNIKE 

BESPLATNA PRAVNA POMOĆ ZA IRL I POVRATNIKE 

152
0
Podeli

Kao nastavak saradnje Vlade Republike Srbije i Evropske unije (EU) na polju zaštite osnovnih ljudskih i imovinskih prava, u Srbiji je počeo novi projekat besplatne pravne pomoći za interno raseljena lica (IRL) i povratnike na osnovu sporazuma o readmisiji. 

Pravo na besplatnu pravnu pomoć koju pruža ovaj projekat ostvaruju interno raseljena lica i povratnici na osnovu sporazumu o readmisiji koji zbog finansijske situacije ne mogu da priušte pravno zastupanje ili zbog ograničenog pristupa pravosuđu u mestima porekla ne mogu da ostvare svoje prava.  

Projektni tim, sastavljen od advokata, pravnih savetnika i stručnjaka za readmisiju sa višegodišnjim iskustvom u zaštiti osnovnih ljudskih i imovinskih prava pruža besplatnu pravnu pomoć IRL u slučajevima nelegalno zauzete imovine, povraćaja imovine i naknadne štete, pitanja privatizacije društevnih preduzeća u mestima porekla i pribavljanje dokumentacije iz mesta porekla.

Povratnicima na osnovnu sporazuma o readmisiji pravni tim će pružati asistenciju za pribavljanje ličnih dokumenata, upis u matične knjige Republike Srbije, sastavljanju podnesaka i pružaće stručne pravne savete za ostvarivanje prava po povratku u Srbiju. 

U okviru ovog projekta, koji finansira Evropska unija, otvoren i je besplatni kol centar 0800 108 208 za kontaktiranje pravnog tima, a organizovaće se i terenske posete opštinama sa većim brojem IRL i povratnika kojima je potrebna pravna pomoć. 

Nema komentara

Ostavite komentar