KRALJEVO U UŽEM IZBORU ZA “GRAD U FOKUSU”

KRALJEVO U UŽEM IZBORU ZA “GRAD U FOKUSU”

688
0
Podeli

Naš grad je ušao u uži izbor, sa još devet lokalnih samouprava, za titulu „Grad u fokusu“ – odluka je stručne komisije Ministarstva kulture i informisanja, koja je završila predselekciju prijava pristiglih na konkurs „Gradovi u fokusu 2016.“. Ova titula će biti dodeljena prvi put ove godine, u cilju decentralizacije kulturnog života i jačanja kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti kulture.
Kraljevo je, u saradnji sa lokalnim institucijama i organizacijama civilnog društva koje se bave poslovima iz oblasti kulture, pripremilo koncept projekta „Kraljevo u fokusu – Dolina vekova“. Projekat ima za cilj da, na osnovu prepoznate specifičnosti kulturnog identiteta područja grada Kraljeva, doprinese razvoju u oblasti kulture i umetnosti, obogati kulturni život grada, podstakne razvoj kreativnosti i kulturne raznolikosti, a samim tim doprinese i održivom razvoju lokalne zajednice.
Stručna komisija posetila je naš grad kako bi se na terenu upoznala sa svim segmentima projekta, kapacitetima i resursima kojima raspolažemo za realizaciju projekta. Radnom sastanku sa komisijom prisustvovao je i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.
On je istakao da je projekat Ministarstva kulture bio veoma inspirativan i podsticajan za nas jer je od potencijalnih kandidata zahtevao spremnost i iskustvo da se sačini sveobuhvatna aplikacija. Postavljeni kriterijumi su umrežili naše institucije, organizacije i crkvu da svoje projekte objedine i da na najbolji način prezentuju naše nasleđe, umetnost i stvaralaštvo.
Gradonačelnik je istakao da su kapaciteti institucija koje Kraljevo ima, kao što su Zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodni muzej, Narodna biblioteka, Kulturni centar Ribnica, Muzička škola i druge, garant da je naš grad sposoban da aplicirane projekte sprovede kvalitetno i u predviđenom roku.
Od 27 lokalnih samouprava, koliko se prijavilo na konkurs, propozicije je ispunilo 14, a u uži izbor je ušlo 10. Pored Kraljeva, na listi su Kikinda, Novi Bečej, Pančevo, Zrenjanin, Šabac, Kučevo, Kragujevac, Užice i Kruševac.
Nakon obilaska ovih gradova i opština, stručna komisija će izabrati gradove koji su ušli u najuži izbor i pozvati njihove predstavnike da svoje projekte predstave u Beogradu, nakon čega će doneti konačnu odluku – ko je nosilac titule „Grad u fokusu“.

Nema komentara

Ostavite komentar