STIGLA POMOĆ IZ RUSIJE- LEKARI, EPIDEMIOLOZI, MASKE, RESPIRATORI…

STIGLA POMOĆ IZ RUSIJE- LEKARI, EPIDEMIOLOZI, MASKE, RESPIRATORI…

872
0
Podeli

Prvi ruski avion Il-76 sa virusolozima sleteo je oko 14 i 30 na aerodrom u Batajnici.

Avion su dočekali premijerka Ana Brnabić, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. 

Premijerka je izjavila da je pomoć neophodna i dolazi u najtežem danu u borbi protiv COVID 19.

“Na dan kada smo ušli u 5. nedelju borbe, kada ulazimo u dve teške nedelje, a to se vidi i po današnjim brojevima”, rekla je ona.

Hvala vam braćo i prijatelji”, rekla je Brnabić.

Od juče u 15 časova smo imali još osam preminulih. Takođe, smo skoro tri puta više imali zaraženih od juče u 15 časova, broj je 305.

“Koliko je svet postao mesto u kom je važno partnerstvo i zajedništvo i koliko je to važno pokazalo je to što je Rusija poslala pomoć i SAD”, primetila je Brnabić.

“Imamo opremu, odlične medicinare, laboratorije, imamo sve što nam treba, ali nam fali i dalje disciplina. Bez gvozdene discipline ne možemo da pobedimo”, istakla je Brnabić.

“Došli ste na dan kada smo, ja mislim, ušli u eksponencijani rast “, istakla je premijerka, i još jednom se zahvalila što su došli sa svom kompletnom pomoći, jer će nam sve biti potrebno.

“Molim vas još jednom, ljudi, shvatite ovo ozbiljno, samo tri ovakva dana, sa rastom broja preminulih i obolelih, naši kapaciteti pucaju, popunjeni su sa svom podškom. Ovo je borba svih nas”, naglasila je Brnabić.

Zahvalila se Ruskoj Federaciji i dodala da je zahvalna što ne štede ni u čemu što se pomoći tiče u vreme kada je ona potrebna i Rusiji.

Ministar Vulin je rekao da Srbija nikada ne zaboravlja dobro.

“Dogovor dva vrhovna komandanta se na ovaj način ostvaruje, kao što nam je Rusija pomagala i učinila da nam vojska bude snažnija, tako i danas nam Rusija pomaže da se borimo protiv Covida -19”, rekao je Vulin.

Kako kaže, Vučić i Putin su stvorili poverenje, Rusija je izabrala da pomogne baš Srbiji.

On je istakao da će u danima koji budu dolazili Vojska Srbije pružiti svu pomoć medicinskim i ekspertskim timovima.

“Ovu humanitarnu pomoć organizuje Ministarstvo odbrane Rusije “, rekao je ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i dodao da ova pomoć nije ništa čudno za dve prijateljske zemlje.

On je zahvalio okupljenima i poželeo je svima uspeh i sreću u poslu.

“Budite sigurni da ćete od strane Ruske Federacije imati podršku i pomoć “, naglasio je Bocan Harčenko.

Kako kaže, pomoć je stigla na osnovu razgovora predsednika Rusije i Srbije.

Bocan Harčenko je rekao da je sada najvažnije da Rusija pomogne u borbi protiv virusa korona i ističe da je najvažniji ljudski faktor.

Tokom dana će sleteti još četiri ruska aviona, a u subotu je predviđeno da sleti još šest.

Sličnu pomoć Rusija je ranije poslala i Italiji u koju je sletelo 15 ruskih aviona sa humanitarnom pomoći i specijalistima.

Nema komentara

Ostavite komentar