JOŠ 5 OSOBA PREMINULO OD COVIDA-19, NOVOZARAŽENIH 148

JOŠ 5 OSOBA PREMINULO OD COVIDA-19, NOVOZARAŽENIH 148

340
0
Podeli

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji su u poslednjih 24 sata, zabeležena još 148 slučaja koronavirusa. Preminulo je 5 osoba. Tako se broj obolelih sa 1.476 povećao na 1.624, a broj preminulih sa 39 na 44. Ovo je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija, saopštio direktor Infektivne klinike u Beogradu, doktor Goran Stevanović.

U Srbiji je u protekla 24 sata preminulo pet osoba od koronavirusa, čime se ukupan broj popeo na 44. 

“Prošao je još jedna težak dan, do 15 časova 1.624 slučaja obolelih, testirano je 645 osoba, od čega je 148 pozitivno”, rekao je direktor Infektivne klinike u Beogradu, doktor Goran Stevanović.

“Izgubili smo još pet sugrađana i sada je broj preminulih 44. Na Sajmu je 69 pacijenata koji su kontrolno testirani. Njih 38 je pokazalo negativne rezultate i oni će biti po  protokolu ponovo biti testirani u naredna 24 do 48 sata. Ako i taj nalaz bude negativan biće otpušteni na kućno lečenje”, navodi doktor Stevanović.

“Do sada je hospitalizovano 1.046 pacijenata, a na respiratorima je 89 pacijenta”, kaže dr Stevanović.

Takođe, on se zahvalio svima koji se pridržavaju mera.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je se u kolektivnim smeštajima primenjuju mere izolacije i sve je pod kontorolom.

“Uključeni smo u praćenje mera epidemiološke situacije. Tu smo za sve one koji upravljaju tim insticijama. Sve je pod kontrolom, sve mere su preduzete i sve ustavnove su u obavezi da primenjuju mere koje mora da primene. Situacija je pod kontorlom, ne odstupa se od mera koje su date”, rekla je.

Na pitanje o domovima za stare, Jovanović je rekla da se ove institucije ne odvajaju od ostalih i da se i tamo sprovodi sve kao i kod drugih medicinskih ustanova.

“Oni su deo državnog sistema i ne odvajaju se. U ovom trenutku primarno radimo na suzbijanju infekcije. Pored pružanja smeštaja, obezbeđena je kontrola svega. Njome upravlja neko ko upravlja samim domom za stare, ali sve preporuke su iste, kao i u drugim zdravstvenim ustanovama”, rekla je ona.

O situaciji u Ćupriji, Jovanović kaže da nadležni pokušavaju da utiču na to da se broj zaraženih smanji i utiče da ovaj deo zemlje ne bude više žarište.

“Ćuprija je jedno od žarišta i blizu je Beograda, registrovano je oko 50 sljučajeva u tom okrugu. Sve mere koje se primenjuju u zdravstvenim ustanovama se primenjuju i tamo. Pacijenti  se usmeravaju prema regionalnom centru gde pripadaju”, rekla je ona.

U ovom trenutku je mali broj izlečenih, jer prema rečima doktora Stevanovića, lečenje dugo traje i do sada su izlečeni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.

“ Imamo izlečene pacijente, ali je taj broj mali jer proces lečenja traje duže. Onima koji imaju lakšu kliničku sliku lečenje traje dve, tri nedelje, a oni koji imaju težu leče se i do osam nedelja”, kaže Stevanović. 

“Policijski čas i zabrana kretanja ne znači da neko ko ima simptome treba da sedi kod kuće. U bilo koje doba dana i noći zdravstveni sistem stoji na raspolaganju građanima”, navodi doktor Stevanović.

Novo žarište se pojavljuje u Novom Pazaru, a prema njegovim rečima već sada se u taj grad upućuje jedan broj respiratora, a takođe krenula je i ekipa lekara iz Beograda.

Nema komentara

Ostavite komentar