U SRBIJI NOVIH 250 SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, PREMINULO 6 PACIJENATA

U SRBIJI NOVIH 250 SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, PREMINULO 6 PACIJENATA

753
0
Podeli

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa potvrđeno je 250 novih slučaja koronavirusa. Preminulo je još šest pacijenata. Stručnjaci očekuju da krajem šeste nedelje počne da opada broj zaraženih.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević je rekla da je od poslednjeg izveštaja na bolničkom lečenju 2.684, a na respiratiru 146 pacijenata.

Na pitanje da li su Kovin i Pančevo nova žarišta koronavirusa, dr Darija Kisić Tepavčević navodi da gotovo nijedan region u Srbiji nije pošteđen, međutim u gotovo svim gradovima je detektovano prisustvo virusa, pa je nemoguće koristiti termin “žarište”.

“Većina nije iz Pančeva već je to bila najbliža zdravstvena ustanova”, kaže ona.

Kada su u pitanu domovi za stare navodi da u određenim ustanovama jeste povrđeno prisustvo infekcije, ali su sprovedene hitne mere u suzbijanju širenja virusa.

“Kada su u pitanju starački domovi to je najosetljivija populacija kada su u pitanju mnoge infekcije, uključujući i ovu. I u mnogim drugim zemljama je pokazano da kada sbolest uđe u ovu populaciju da je smrtnost velika. Zato su od samog početka svi naši napori bili umsereni da to sprečimo. Međutim, u određenim ustanovama je potvrđeno prisustvo”, kaže Kisić Tepavčević.

Zaista su sve hitne mere sprovedene u cilju daljeg suzbijanja.

Potvrđeno je da je u domu za stara lica u Smederevu testirano 38 zaposlenih i 41 korisnik, a 14 korisnika je hospitalizovano.

U domu “Nana” se očekuju rezultati testiranja.

Koje će se mere doneti je pitanje za Krizni štab, ali ako se budemo pridržavali svih mera nijedna mera neće mnogo uticati na naše živote.

Osobe koja su bile u kućnoj izolaciji skoro mesec dana bi trebalo još malo da se stpre, jer se kraj epidemije nazire.

Što se tiče onkoloških pacijenata, dr Goran Stevanović je ponovio da oni spadaju u najosetljiviju grupu. Jedan od načina da se oni zaštite jeste da se testiraju zaposleni u zdravstvenim ustanovama gde se nalaze onkološki bolesnici.

“U ovom trenutku nam je velika briga da ne budu inficirani virusom”, kaže on.

Osobe koje se po kriterijuma smatraju izlečenim jesu osobe sa dva negativna testa i bez simptoma, i takvih je u Srbiji više od 400. Međutim u Srbiji postoje i osobe koje nakon lečenja više nemaju simptome, ali su i dalje pozitivne na koronavirus. To su pacijenti koje su lečeni ili izlečeni i smešteni su u privremenim bolnicama poput Sajma, osim ako se ne radi o starijim osobama, hroničnim bolesnicima, koji moraju da ostanu u bolnici.

“Oni su klinički izlečeni, ali su i dalje pozitivni, i takvih osoba je nešto preko 800″, kaže on.

Stepen kolektivnog imuniteta među najmlađim građanima je nizak, a ono što je stav struke jeste postepeno vraćanje u škole u periodu kada je najmanji rizik za širenje koronavirusa.

“Mera 15. jun bi bila nepopularna, i roditelji to ne bi prihvatili sa velikim oduševljenjem, ali doneće se odluka najbolja za našu decu – da najmanje izložimo decu riziku, ali i da ne prenesu svojim starijim ukućanima”, kaže dr Kisić Tepavčević.

Na pitanje kada će se ukinuti vanredno stanje, dr Kisić Tepavčević navodi da je nemoguće dati preciznu infromaciju.

Kolektivni imunitet nam gradi populacija radno sposobnog stanovništva, a tako smo sačuvali populacije najstarijih i najmlađih.

“Oko 70 posto nas bi trebalo da bude imuno kako bi virus oslabio toliko da postane bezazlen”, kaže i dodaje da bi povratak u svakodnevne aktivnosti onih čiji je kolektivni imunitet jednak nuli doneo nove probleme.

“Tok bolesti nam govori da smo na dobrom putu, ali sada bi trebalo da uložimo dodatni napor”, kaže zamenica direktora “Batuta”.

Nema komentara

Ostavite komentar