JOŠ 5 OSOBA PREMINULO OD COVIDA- 19, NOVOOBOLELIH 424

JOŠ 5 OSOBA PREMINULO OD COVIDA- 19, NOVOOBOLELIH 424

855
0
Podeli

Srbija ulazi u šestu nedelju epidemije koronavirusa. U našoj zemlji su, prema poslednjim podacima, registrovane 4.054 zaražene osobe. Od poslednjeg izveštaja, obrađeno je 2.646 testova, od kojih je 424 pozitivno, a 2.222 negativno.

U poslednja 24 časa preminulo je 5 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 85. Procenat smrtnosti je 2,09 odsto.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao da najveći deo novih zaraženih pacijenata jesu štićenici Gerontološkog centra u Nišu.

“Imamo 140 pozitivnih štićenika  i 4 pozitivna zaposlena u Domu”, rekao je Gojković i dodao da se u Nišu testira trenutno jedan broj zaposlenih. Dodaje da je to posledica jednog nepoštovanja propisa i da je Centar imao nepravilnosti u radu.

“Dozvoljavane su posete štićenicima Doma, dozvoljavani su izlasci, što je propisima bilo zabranjeno”, naveo je Gojković.

Kako kaže, postoje indicije da su se krili simptomi bolesti od početka infekcije.

“Zbog toga je direktor ovog centra priveden i podneta je krivična prijava”, rekao je Gojković i dodao da mu preti kazna do 12 godina zatvora.

Istakao je da će svi koji ne poštuju mere Vlade Srbije biti sankcionisani i kažnjeni.

“Najveći broj naših građana poštuje sve mere, na tome smo neizmerno zahvalni. Imamo i dalje mali broj ljudi koji ovo shvata previše komotno i zbog toga ćemo imati manje ili veće probleme”, naglasio je Gojković.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da je situacija sa Gerontološkim centrom jako teška i ozbiljna.

“Vidite dokle može da dođe neodgovornošću onih koji moraju da poštuju mere. Imamo 140 pozitivnih među štićenicima i 4 među zaposlenima, ostalih 77 su negativni, radnici koji će raditi svoj posao”, kazao je Tiodorović i dodao da je ceo centar u izolaciji.

“Skoro smo pri kraju prebacivanja pozitivnih štićenika. Klinički centar je sve to zbrinuo. Moram da kažem da smo novi deo KC obezbedili da može funkcionisati kao kovid centar, tako imamo još 460 postelja”, rekao je Tiodorović.

Najslabija karika je NEPOŠTOVANJE MERA a one su jedine važne u borbi protiv epidemije

Gojković je rekao da su tri najvažnija faktora u srpskom scenariju mere koje su uvedene onako kako su trebale, druga karika je lična i zaštitna oprema koju imaju svi zaposleni, a treća i najvažnija su lekari, odnosno naš zdravstevni sistem.

“Najslabija karika u držanju virusa pod kontrolom je nepoštovanje mera koje su jedine svrsishodne u ovoj sitaciji”, naglasio je Gojković i apelovao na sve da se pridržavaju mera.

Iskazao je zahvalnost svim građanima koji poštuju mere.

“Upravo smo videli šta može da se dogodi usled jednog neodgovornog postupka”, kazao je Gojković.

Nema komentara

Ostavite komentar