OD COVIDA-19 PREMINULO JOŠ 9 OSOBA U SRBIJI, NOVOOBOLELIH 411

OD COVIDA-19 PREMINULO JOŠ 9 OSOBA U SRBIJI, NOVOOBOLELIH 411

863
0
Podeli

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 2.440 osoba, od kojih je 411 bilo pozitivno, rekla je zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević na redovnoj konferenciji za novinare u “Palati Srbija”.

Hospitalizovano je 3.006 pacijenata, a131 pacijent na respiratoru.

U poslednja 24 časa preminulo je još 9 osoba od posledica koronavirusa, od toga 7 muškog, a dve ženskog.

Ukupan broj žrtava koronavirusa u Srbiji je 94.

Borj zdravstvenih radnika koji su zaraženi je 533.

Prema njenim rečima koronavirus je zabeležen u mnogim domovima za stare, ukupno je zaraženo 208 korisnika i 30 zaposlenih.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kisić Tepavčević je kazala da je Vaskrs najradosniji praznik kojem se svi uvek radujemo, ali da je ove godine specifična situacija.

“Izgleda da nam nikad više vere, snage i volje nije potrebno da sačuvamo sebe i svoje najbliže. Stručni stav je ovde jednoglasan i jasan – bilo kakvo okupljanje i ponašanje koje će da poveća rizik za nastavak infkcije je visok rizik generalno za zdravlje naše populacije u ovom momentu. Tu nemamo nikakvih kompromisa”, zaključila je ona.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je bio napadan zbog svog rada i da je zbog toga hteo da se povuče iz Kriznog štaba.

“Taj nivo bezobrazluka je prevazišao onoga što bi moglo da se prihvati i to je jedna strana te priče”, rekao je Kon.

On je dodao da ga duboko pogodila molba Sinoda SPC, jer potpuno negira sve ono što je dosadašnji pokušaj da se spase život.

“Zaista sam osetio potrebu da treba da se sklonim”, rekao je on i dodao da je bio na sastanku kod predsednika i premijerke.

Prema njegovim rečima, napadi na Krizni štab postali su nekontrolisani i neprihvatljivi posle kritične situacije u Geronološkom centru u Nišu.

“Kao da su se udružili u borbi zajedno sa virusom protiv svih nas koji se borimo protiv virusa”, zaključio je on.

Kon je kazao da će ono što se dogodilo u Gerontološkom centru u Nišu imati velikog uticaja na kompletnu situaciju u Srbiji.

“Klinički centar Niš ima 377 ima covid pozitivnih”, rekao je on.

Govoreći o pripremljenosti Srbije, rekao je da je ona spremna o za drugi talas i ima dovoljan broj respiratora u rezervi.

“Mislim da će ovi kapaciteti biti dovoljni”, rekao je on.

Virus ušao u bolnicu “Toponica” kod Niša

Zamenica direktora “Batuta” kaže da je više od 40 osoba zaraženo koronavirusom u bolnici za psihijatrijske bolesti “Toponica” kod Niša.

Prema njenim rečima, u toj bolnici ima 500 pacijenata i 400 radnika i trenutno se sprovode mere i izolacije koje će sprečite dalje širenje infekcije.

Janković: Uskoro terapija krvnom plazmom

Imunolog Srđa Janković ističe da je poznato da zarazne bolesti ostavljaju imunitet, a antitela iz krvne plazme mogu da se koriste kao dopunska terapija.

Ističe da će se u Srbiji uskoro početi sa terapijom krvnom plazmom.

Kisić Tepavčević: Ne može datumski da se kaže kad će mere biti relaksirane

Darija Kisić Tepavčević ističe da ljudi nisu pasivni posmatrači krivulje već utiču sami na njen tok.

“U ostalim delovima naše zemlje ima trendova pada, ali iskustva iz gerontoloških centara i delova zemlje pokazuju šta i kako može da se desi ako popusti bilo koja karika u lancu”, napominje zamenica direktora “Batuta”.

Kad su u pitanju vremenske odrednice, kad će doći do relaksiranja mera, to ne može datumski da se kaže, dodaje ona.

“Ako se budemo ponašali odgovorno i savesno i ne bude ovih ekcesnih situacija, možemo očekivati da doće do silaska toga i da se nazire kraj borbe sa virusom. Dosta smo oprezni sa predviđanjima ako se desi nepredviđena situacija koja je mogla da se prevenira”, napominje Kisić Tepavčevićeva. 

Nema komentara

Ostavite komentar