KON: SMIRIVANJE EPIDEMIJE MOŽE SE OČEKIVATI SREDINOM MAJA

KON: SMIRIVANJE EPIDEMIJE MOŽE SE OČEKIVATI SREDINOM MAJA

1117
0
Podeli

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je na konferenciji za medije da će se epidemija odjaviti kada kovida 19 ne bude uopšte. Navodi da je zbog povećanog obima testiranja pronađeno više onih sa lakšom kliničkom slikom. Dr Ivana Milošević sa Infektivne klinike kaže da pozitivnost testa može da se održava do mesec dana.

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je do 15 časova registrovano ukupno 5.690 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Od poslednjeg izveštaja, testirano je 3.094 pacijenata, od kojih je 372 pozitivno. Hospitalizovano je 3.765 pacijenata. Na respiratoru je 122 pacijenta. Testirano je ukupno 32.566 osoba.

U poslednja 24 časa preminulo je sedam osoba, pet muškog, i dve osobe ženskog pola. Ukupan brj preminulih je 110, a broj izlečenih je 534.

“Procenat smrtnosti je 1,93. Broj preminulih osoba muškog pola je 76, a ženskog 34”, rekao je Kon.
Do sada je testirano 6.567 zdravstvenih radnika, pozitivno je 616 i broj testova čiji se reultat čeka je 954. Do sada je 4.938 izdatih rezultata.

U domovima za smeštaj starih lica i osoba sa posebnim potrebama kovid 19 registrovan je kod 312 korisnika i 70 zaposlenih.

Zdravstveni radnici imaju svu opremu 

Dr Ivana Milošević sa Infektivne klinike kaže da broj zaraženih zdravstvenih radnika zavisi od više faktora, od kapaciteta zdrastvenog sistema, broja zaposlenih, i koliko bolesnika treba da opslužuju.

“Mi se dosta dobro držimo. Ne kažem da se naši radnici nisu inficirali na poslu, neki jesu, jer je bilo pacijenata koji nisu imali manifestaciju bolesti.

Na pitanje zašto je u Srbiji najviše zaraženih zdravstvenih radnika, u odnosu na zemlje regiona, Miloševićeva navodi da se mora uzeti u obzir da je Srbija najmnogoljudnija zemlja u regionu.

Ona je dodala da je ove nedelje počeo prijem pacijenata na ortopedsku kliniku na Banjici gde, navodi, ima značajnog kapaciteta za prijem novih bolesnika.

Miloševićeva objašnjava da zdravstveni radnici imaju svu opremu i da mogu da biraju da li će da koriste vizire ili naočare.

Kon navodi da je dopis o upotrebi opreme poslat početkom marta.

“Vizir je postao dostupniji i više se koristi zato. Nekog posebnog dopisa i naredbe o korišćenju vizira nije bilo”, naveo je Kon.

Različita metodologija testiranja 

Kon navodi da različite zemlje imaju i različitu metodologiju testiranja.

“Proširujemo testiranje i tražimo one sa najlakšim simptomima. Upoređenja sa drugim zemljama nemaju smisla, jer se koriste drugi podaci. U ovom trenutku može da se upoređuje broj umrlih na 100.000 stnovnika, sve ostalo je neuporedivo”, istakao je Kon.

U Srbiji, kaže, imamo vanredno stanje i proglašenje epidemije od posebnog zančaja.

“Popuštanje mera vanrednog stanja je jedna stvar, a epidemija će se odjaviti kad ne bude kovida uopšte. Tokom leta imamo ozbiljan plan da istestiramo populaciju. Dotle će i novi podaci da stignu o virusu i biće poznato kakvi su njegovi potencijali. Mi smatramo da je testiranje prerano otpočeti odmah, treba sačekati da se završi epidemija da bismo imali sliku imuniteta. Mere će trajati, ne ovakve kao sada, ali će se o tome razmišljati. To će se polako popuštati kako vreme odmiče”, naglasio je Kon.

Objašnjava da je u samom startu bilo razmišljanja o tome da treba raditi na kolektivnom imunitetu, da škole i dalje treba kratko da rade, pa da se zatvore pre uzleta.

“Ali je bio jak otpor i tada smo doneli odluku da će morati dugo da izostaju iz škole da se to produži do gašenja potencijala ovog virusa. U Ministarstvu prosvete se pripremaju za završetak školske godine. Realno je da ćemo sredinom maja početi o tome da raspravljamo kada budemo smirivali situaciju u zemlji što će mislim biti realno”, naveo je Kon.

Povećan obim testiranja 

Dr Milošević navodi da oni koji su preležali virus, trebalo bi da budu zaštićene na jesen ove godine.

“Što se tiče onih koji su pozitivni a nisu imali simptome, to su oni bez svesti o bolesti, a sa potencijalom za širenje. Pozitivnost može da se održava do mesec dana. Pozitivan test znači da treba da nastave sa samoizolacijom, pa tek kada budu negativni mogu da se vide sa drugim ljudima. To je samo dokaz kvaliteta testa”, navele ja Miloševićeva.

Miloševićeva kaže da ne postoji poseban krizni štab za zaštitu mentalnog zdravlja građana, ali postoji poseban telefon 0800 309 309 za pomoć tim osobama.

“U KBC Zvezdara i Mišović su psihijatri uključeni u lečenje ovih bolesnika”, kazala je MIloševićeva.

Dr Kon ukazuje da se kapaciteti bolnica za pacijente sa lakšom slikom sve više pune, i može se otkrivati da ima sve više lakših slučajeva.

“To može da nas ohrabri, a to je tako jer je povećano testiranje i broj onih koji dolaze da se testiraju”, kazao je Kon.

 

Nema komentara

Ostavite komentar