JOŠ 4 OSOBE PREMINULE OD KORONAVIRUSA, NOVA 224 SLUČAJA

JOŠ 4 OSOBE PREMINULE OD KORONAVIRUSA, NOVA 224 SLUČAJA

481
0
Podeli

Prema poslednjim informacijama, od posledica koronavirusa u Srbiji preminula su još 4 pacijenta, a ukupno je Covid-19 odneo 134 života. Virus je registrovan kod još 224 osobe, a ukupno od početka epidemije kod njih 7.114.

Još četiri osobe preminule su od posledica zaraze koronavirusom – tri muškog i jedna ženskog pola. Ukupno od početka epidemije život su izgubile 134 osobe.

U poslednja 24 sata testirana je 3.281 osoba, a virus je potvrđen kod njih 224. Ukupno je do sada u Srbiji testirano 48.636 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Hospitalizovano je 3.266 pacijenata, a na respiratorima je njih 103. Do sada je izlečeno 1.025 pacijenata.

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović kaže da su današnji rezultati dosta dobri.

“Ovi rezultati samo govore u prilog tome da mere koje smo preduzeli i napor koje je uložilo kompletno društvo da suzbijemo ovu epidemiju daju rezultate, izuzetno je bitno da imamo sve manji i manji broj obolelih u ukupnom broju testiranih”, rekao je Stevanović i dodao da “ne smemo da se zavaramo i da pomislimo da je posao završen i da se epidemija završila”.

“Mi smo uspeli da priču stavimo pod kontrolu, ali će nam trebati izvestan vremenski period da se održe ovako stabilni rezultati i da se spreči eventualno novo povećanje broja obolelih”, poručio je Stevanović i istakao da je i dalje potreban oprez.

“I dalje može da se epidemija vrati ako budemo pokazali nepoštovanje mera”, rekao je dr Goran Stevanović.

Dr Srđa Janković navodi da se još čvršće moraju sprovoditi mere uz olakšanja, a ako pažnja ne bude popustila možemo se nadati pozitivnom ishodu.

“Vrlo je opasna misao da smo pobedili virus”, objašnjava.

Ako pacijenti nisu sigurni da li je alergija ili početak koronavirusa pacijenti bi trebalo da se obrate lekarima i specijalizovanim ustanovama koje su otvorene tokom epidemije.

Manje od 10 osoba na Institutu za onkologiju je pozitivno na koronavirus, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar dodaje da je nemoguće onkološke pacijente testirati svaki put kada dođu na Institut.

“Urađeno je sve da se to preči i da broj bude minimalan”; kaže Lončar.

Na pitanje da li će neko odgovarati za propuste u nabavci opreme, ministar odgovara da će analize šta se događalo biti.

“Kompletna analiza će potrajati par meseci, ako ne više od godinu dana”, kaže on.

Lončar dodaje da moramo biti ponosni na rezultat koji imamo, ali da nije vreme da se opustimo.

Na pitanje zašto niko iz kriznog štaba nije osudio “nadrilekarstvo” koje se, prema rečima novinara Insajdera, promoviše na Tv Pink, Dr Srđa Janković navodi da samo proverene terapije dolaze u obzir i da je to dovoljan odgovor na to pitanje.

Među sveštenicima SPC postoje lica zaražena koronavirusom,a nadležni utvrđuju gde i kada su se oni zarazili.

Ublažavanje mera je uslovno i zavisi od praćenja epidemijske krive, a prema rečima dr Jankovića govoriti šta će biti urađeno nakon Đurđevdana nije moguće.

Respiratori su kupovani gde god su mogli da se kupe, kaže ministar Lončar. Ali koliko je ukupno respiratora kupljeno nije moguće reći dok se potpisani ugovori ne realizuju. Jedan deo respiratora je u Srbiji, ali određen broj još uvek nije stigao.

“Morate da organizujete transport sada kad nema letova, i da obezbedite da ga ne preprodaju dok vi obezbedite transport”, kaže Lončar.

Dr Srđa Janković navodi da su zaražene i 3 bebe, i oko 30 dece, ali je, prema njegovim rečima važno to što su svi dobro.

“Dalje mere zavise od rezultata. Kakvi budu rezutati takve će biti mere. Stručnjaci razmatraju šta je ono što bi dalo najbolji rezultat. Moramo da se naviknemo da živimo sa koronavirusom. Kakve god mere da se donose nećemo ići bez maske, držaćemo distancu od 2 metra”, kaže ministar Lončar.

Nema komentara

Ostavite komentar