Preminulo još 7 osoba, novozaraženih 296 – Negotin novo žarište

Preminulo još 7 osoba, novozaraženih 296 – Negotin novo žarište

907
0
Podeli

Prema poslednjim informacijama od 15 sati, u poslednja 24 h potvrđena je zaraza koronavirusom u Srbiji kod 296 ljudi. Ukupan broj testiranih je 59.938, a u poslednja 24 sata 5.051. Preminulo je još 7 pacijenata, četiri muškarca i tri žene. Na respiratoru je 91 pacijent. Izlečenih je 1.152.

“Testirano je preko 5.000 osoba, to je najveći broj do sada i mi ubediljivo najviše testiramo od svih u regionu”, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

“Negotin nam je novo žarište i sada se sve naše epidemiološke ekipe nalaze tamo. Najveći broj je verovatno iz gerontološkog centra”, rekao je Gojković.

On je naglasio da će morati još mnogo da se radi da se zdravstveni sistem vrati u vreme pre epidemije.

“To će podrazumevati veliki napor, promenu režima. Očekujemo da će se polako kovid centri zatvarati, kao što smo se širili, tako ćemo se sada vraćati na početak. Zdravstveni radnici će svakako i dalje raditi po izmenjenom režimu.”, objasnio je dr Gojković.

“Kako virus nastavlja da živi sa nama, tako i mi moramo da naučimo da živimo sa virosom”, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Od ukupno sedam preminulih osoba, četiri su bile korisnici Gerontološkog centra u Nišu, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da to dokazuje da je najstarija populacija najosetljivija.

“Sve mere koje su usmerene ka zaštitit najstarjeg sloja stanovništva jesu i najznačajnije mere”, kazale je Kisić Tepavčević.

“Cilj nam je svima bio da zaustavimo progresivno širenje virusa u našoj populaciji jer nije bilo moguće sprečiti da on uđe u našu populaciju”, dodala je ona.

Dr Kisić Tepavčević je rekla i da je najveći broj osoba kod kojih je u poslednja 24 časa nisu imali simptome.

“Ne znamo kako će se ponašati u letnjem periodu. Na nama je da se socijalnim distanciranjem trudimo da sprečimo drugi talas” , rekao je dr Zoran Gojković.

Dr Gojković je objasnio da postoje posebne epidemološke mere kada je u pitanju zasedanje Narodne skupštine.

“Imamo dva umrla građanina na 100 hiljada stanovnika. Deset puta smo bolji od Švajcarske. U Španiji je 157 puta veća smrtnost. To je rezultat politike države Srbije i zdravstva Republike Srbije”, dodao je Gojković.

Pokrajinski sekretar je rekao da svi zdravsveni radnici u Srbiji imaju svu potrebnu zaštitnu opremu.

On se nakon pitanja novinara osvrnuo i na održavanje izbora te je rekao da dokle god je vanredno stanje i dok je ovakva situacija, niko neće pričati o politici.

Nema komentara

Ostavite komentar