Korona virusom u Srbiji zaražene još 263 osobe; u poslednja 24 časa...

Korona virusom u Srbiji zaražene još 263 osobe; u poslednja 24 časa umrlo još 5 osoba

827
0
Podeli

Najnoviji podaci Ministarstva zdravlja pokazuju da su u Srbiji zaražene su još 263 osobe.

U Srbiji je u poslednja 24 časa umrlo još 5 osoba od korona virusa, dve muškog i tri ženskog pola, rečeno je na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Time se ukupan broj žrtava popeo na 156.

Otkriveno je 263 slučaja zaraženih, što ukupno čini 8.042 potvrđenih slučaja koronavirusa u Srbiji.

Hospitalizovano je 3.044 osoba, a na respiratoru je 85.

1.182 je izlečenih u Srbiji, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

U Srbiji je Kovidom – 19 zaraženo 545 zdravstvenih radnika.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare koronavirus je potvrđen kod 561 korisnika i 149 zaposlenih.

Što se tiče korisnika domova za stane 67 je izlečeno, a zaposlenih 17.

Kon je kazao da je 88 dece zaraženo i da su kapaciteti za njihovo bolničko lečenje puni.

“Pola od te dece su iz Beograda, pola iz drugog dela Srbije”, rekao je Kon i napomenuo da deca imaju lakšu kliničku sliku.

On je rekao da je problem što se prikriva kada se pojave simptomi kod starijih u domovima, pa je pozvao sve da “ne čase ni časa” ako se simptomi pojave, jer će biti preduzete sve mere.

“Mi se i dalje nalazimo u epidemiji, a najranjivija mesta su nam ti gerontološki centri i tu bi mogla da se preokrene situacija”, kazao je Kon.

“Imajući u vidu trenutnu situaciju Vlada Republike Srbije donela je odluku da građani stariji od 65 godina mogu od ponedeljka svakog dana da izlaze u šetanju od sat vremena, od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Prodavnice će za njih biti otvorene u četvrtak. Usvojena je odluka da će zabrana kretanja trajati od četvrtaka u 18 sati do ponedeljka u 5 sati ujutru”, rekao je ministar poljoprivrede i predsednik Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug Branislav Nedimović.

Nedimović je rekao da će sutra u toku popodneva dom učenika koji se nalazi u Nišu staviti u mirovanje, da će biti izvršena dezinfekcija i da će se ostaviti u pripravnost za svaki slučaj.

“Imamo takvu situaciju da ćemo ovu instituciju da stavimo u fazu mirovanja. Prethodnih 15 dana maksimalno smo komunicirali sa svima kako bi mogli što više informacija da pružimo ljudima u Topličkom okrugu”, rekao je ministar Nedimović.

Kaže da je na početku epidemije opterećenost KC Niš bila neverovatna, pa je Vlada Srbije morala da reaguje i da otvori kovid bolnice koje bi zbirnule pacijente.

Nema komentara

Ostavite komentar