U Srbiji preminulo još 6 pacijenata, potvrđena nova 233 novoobolela

U Srbiji preminulo još 6 pacijenata, potvrđena nova 233 novoobolela

765
0
Podeli

Prema poslednjim podacima, u Srbiji su registrovana 233 nova slučaja koronavirusa. Preminulo je još 6 pacijenata. Od danas su na snazi nove, blaže mere. Stariji od 65 godina u vreme policijskog časa mogu u šetnju pola sata duže nego ranije. Ponovo rade pijace u zatvorenom, frizerski i kozmetički saloni, teretane i fitnes klubovi.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji su registrovana 233 nova slučaja koronavirusa. Preminulo je još šest pacijenata.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je da je u poslednja 24 časa procenat pozitivnih na koronavirus nešto veći – 6,4 odsto.

Ona je rekla da se ukupan broj preminulih održava kao i prethodnih dana i da je od šestoro preminulih u poslednja 24 sata, njih četvoro iz Gerijatrijskog centra u Nišu.

“Ukupan broj testiranih je nešto manji nego prethodnih dana”, kaže dr Darija Kisiće Tepavčević objašnjavajući da to može biti zato što je bio vikend.

Ona je ponovila da je stručno mišljenje zasnovano na medicini i iskustvima drugih zemalja takvo da bi trebalo da se strpimo još malo, bez obzira na to šta će biti odluka državnog vrha o predstojećem policijskom času za prvomajske praznike.

“Dosta samo bili zatvoreni u kućama, još sada ide lepo vreme, nikome nije prijatno i ne prihvata sa oduševljenjem činjenicu da nije vreme za povratak u normalan život”, kaže ona.

Kada je u pitanju broj umrlih u gerijatrijskom centru u Nišu, taj broj je preko 30, a kada je u pitanju Negotin – 47 korisnika i zaposlenih je transportovano u KC Niš.

“Uvek tu ima više stvari koje mogu da dođu u obzir, ali s obzirom da su to korisnici koji ustanovu ne napuštaju mogue su dve stvari – ili nedozvoljena poseta ili je neko od zaposlenih doneo virus”, kaže dr Kisić Tepavčević.

Dodaje i da su otkrivena žarišta, ali se ne radi o većem intenzitetu, ali svaki skok se prati, a najveća žarišta su tamo gde se otkrije širenje virusa u domovima za stare.

“Od samog početka je deo mera usmeren starijoj populaciji”, dodaje dr Goran Stevanović objašnjavajući da je neophodno voditi računa jer su najteži slučajevi primećeni upravo u populaciji najstarijih.”

“Ovo je možda početak kraja”, dodaje.

Na pitanje da li je moguće da se odluka o policijskom času promeni, dr Kisić Tepavčević kaže da je stručno mišljenje već rečeno, a kakva će odluka da bude ne zna.

“Sve nas lepo vreme mami da izađemo napolje, deci je sve teže objasniti zašto ne mogu napolje. Ja to govorim sa stručnog aspekta zašto bi bilo dobro da se još neko vreme strpimo.”

Kako navodi, kada u narednom periodu bude ukinut policijski čas trebalo bi i dalje biti oprezan.

“Virus cirkuliše u našoj populaciji”, dodaje.

Sledi vremenski period kada će sve više vremena biti da se i penzioneri vraćaju svojim redovnim životnim aktivnostima, kaže dr Kisić Tepavčević.

Nema komentara

Ostavite komentar