Vlada Srbije usvojila mere koje važe nakon ukidanja vanrednog stanja

Vlada Srbije usvojila mere koje važe nakon ukidanja vanrednog stanja

481
0
Podeli

Vlada Republike Srbije donela je da odluku da su svi građani i privrednici, sve vreme trajanja opasnosti od širenja zarazne bolesti kovid-19, u obavezi da se pridržavaju zaštitnih mera.

Obustava izvođenja nastave u prostorijama visokoškolskih ustanova, srednjih i osnovnih škola kao i obustava rada tih ustanova na snazi je sve dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti kovid-19, saopštila je Vlada.

Određene obrazovno-vaspitne aktivnosti se mogu organizovati u prostorijama ustanova uz primenu i poštavanje svih zaštitnih mera.

Za vreme boravka u parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju, građani su dužni da održavaju međusobno rastojanje od dva metra.

Poslodavci koji obavljaju delatnosti u oblasti trgovine na malo, usluga u oblasti ugostiteljstva, kao i preduzetnici u trgovinskim centrima, dužni su da primene sve preventivne mere u cilju suzbijanja zarazne bolesti kovid-19, navodi se u saopštenju Vlade.

To podrazumeva ograničen broj ljudi u istom prostoru, dezinfekciju objekata, upotreba zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Priređivači igara na sreću mogu obavljati svoju delatnost u objektima koji nisu veći od 400 metara kvadratnih uz primenu svih obavezujućih zaštitnih mera.

Lična dokumenta kojima je istekao rok važenja za vreme vanrednog stanja smatraće se važećim, ukoliko zahtevi za izdavanje novih budu podneti u roku od 30 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Vlada je usvojila i odluku o bespovratnoj finansijskoj pomoći iz budžeta RS u neto iznosu od 30.000 dinara mesečno, za period od tri meseca, licima koji imaju status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture utvrđenog od strane reprezetnativnog udruženja u kulturi u skladu sa Zakonom o kulturi.

Takođe, Vlada Republike Srbije saglasila se na današnjoj sednici da se organizaciji Euroleague Basketball uputi pismo kojim se garantuje ulazak učesnika finala sezone 2019/2020 u Republiku Srbiju.

Grad Beograd se, uz podršku predsednika Republike Srbije, zvanično kandidovao za organizaciju završnice Evrolige, koja će se održati od 4. do 26. jula ove godine.

Organizacija najvećeg košarkaškog klupskog takmičenja u Evropi predstavljala bi veliku čast za Republiku Srbiju i veliki turistički podsticaj, imajući u vidu da je ova grana privrede najugroženija epidemijom koronavirusa.

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da se, uprkos prestanku vanrednog stanja i ukidanju određenih pravila, pridržavaju svih preventivnih mera u cilju zaštite od zarazne bolesti kovid-19.

“Naša zemlja je na pravom putu i samo uz visoku ličnu odgovornost građana, Srbija će uspešno okončati borbu sa koronavirusom”, navodi se u saopštenju Vlade.

Nema komentara

Ostavite komentar