NOVE MERE I PREPORUKE KRIZNOG ŠTABA VLADE REPUBLIKE SRBIJE

NOVE MERE I PREPORUKE KRIZNOG ŠTABA VLADE REPUBLIKE SRBIJE

1142
0
Podeli

Krizni štab preporučio je deset dana karantina za decu koja se vraćaju iz inostranstva. Doneta je odluka da se pojedine ranije donete mere popuste – da se rad ugostiteljskih objekata koji imaju baštu produžava do 01.00 sat posle ponoći, dok se rad trgovinskih objekata produžava do 23 časa. Makismalan broj osoba na javnim okupljanjima u otovrenom i zatvorenom prostoru povećava se sa 10 na 30.

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je, posle sednice Kriznog štaba, da je preporuka roditeljima čija su deca putovala van zemlje, da 10 dana provedu u samoizolaciji.

Prema njenim rečima, ukoliko se taj period poklopi sa polaskom u školu, ta deca će nastavu pratiti onlajn.

“Ovo je dodatna vrsta predostrožnosti kojom apelujemo na roditelje da svoju decu zadrže kući, ne samo da ih ne šalju u školu, nego da deca ne izlaze nigde iz kuće u tom vremenskom periodu jer su potencijalni nosioci infekcije”, pojasnila je Kisić Tepavčević.

Ona kaže da nema nikakvog razloga za strah imajući u vidu da počinje školska godina i da smo spremni za sve oblike nastave – od poptuno online pristupa do nastave u školskim klupama.

“Najbolje rešenje je sigurno nastava u školskim klupama, sve ostalo su kompromisna rešnenja u zavisnosti od epidemiološke situacije, a znamo kolko je važna i socijalizacija. Ovo je jedan specifičan polazak u školu i pratiće se situacija na dnevnom nivou, kao i izostanci”, rekla je ona.

U školi su, dodala je, takođe napravljene striktne preporuke koje treba da se poštuju, a koje će verovatnoću prenošenja virusa svesti na minimum.

Krizni štab je odlučio da se maksimalan dozvoljeni broj osoba na javnim okupljanjima  u otvorenom i zatvorenom prostoru poveća sa 10 na 30 osoba.

Darija Kisić Tepavčević je je rekla da su te odluke donete zbog sve povoljnije epidemiološke situacije u zemlji.

Upozorila je da virus i dalje cirkuliše u našoj populaciji i da moramo da nastavimo da se pridržavamo svih preventivnih mera kako bismo sprečili njegovo dalje prenošenje.

Ističe da relaksacija mera koje će uslediti, ne treba nikakako da znači da treba da se opustimo.

Nema komentara

Ostavite komentar