“SREĆNO PRVAČE”

“SREĆNO PRVAČE”

777
0
Podeli

Кampanja javnog zagovaranja „ Podrška procesu tranzicije dece iz predškolske ustanove u osnovnu školu“ pod sloganom

 “SREĆNO PRVAČE” 

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije ( NARNS) nastala je kao rezultat inicijative „ Partnerski za obrazovanje“ , koju su 2015.godine pokrenuli Fondacija za otvoreno društvo i UNICEF, kako bi se unapredila saradnja škole i porodice.

Fokus i misija Asocijacije je razvoj partnerstva – kulture uvažavanja i saradnje na relaciji roditelji – prosvetni radnici.Roditelji i nastavnici zajedno rade na temama kao što su socijalna inkluzija, zdravlje i bezbednost dece, tranzicija dece iz predškolskog u školsko obrazovanje, tolerancija i negovanje interkulturalnosti, emocionalna pismenost, sve što utiče na razvoj pozitivne školske klime i unapređivanja obrazovanja. NARNS čini mreža od deset gradskih klubova roditelja i prosvetnih radnika u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Sečnju, Кraljevu, Čačku, Leskovcu, Nišu i Novom Pazaru.

„ Institucionalni razvoj kapaciteta organizacije“ je jedan od projekata u koji je uključen NARNS. U okviru tog projekta je sprovedeno istraživanje na temu „ Podrška procesu tranzicije dece iz predškolske ustanove u osnovnu školu“. Istraživanje je realizovano u devet gradova. Cilj istraživanja je razumevanje percepcije i stavova vaspitača/ca, učitelja/ca, stručnih saradnika/ica i roditelja o značaju i kvalitetu postojeće prakse podrške procesu tranzicije dece iz predškolske ustanove u osnovnu školu, što omogućuje jednak pristup i kvalitet obrazovanja za svu decu, a posebno onu koja su suočena sa razvojnim teškoćama i drugim izazovima ( ranjive grupe).

Кljučni nalazi proistekli iz istraživanja :

*istraživanje pokazuje da roditelji i praktičari imaju drugačije asocijacije na temu tranzicije, što dalje vodi različitom razumevanju ovog procesa i različitim očekivanjima od istog

* kada govore o tranziciji roditelji ovaj proces dominantno vezuju za nove obaveze, koje ih očekuju, tj. novi ritam života čitave porodice

* roditelji u diskusiji najčešće ističu da proces tranzicije za njih predstavlja nepoznanicu, jer nisu sigurni kako će proteći, šta se od njih očekuje, kako da oni pomognu svom detetu u tom procesu, kome da se obrate za pomoć

* strahovi koji se najčešće javljaju u ovom procesu vezani su za pitanja – da li će njihovo dete biti prihvaćeno u novoj sredini; da li će moći da isprati program po kome se u školi radi; kako reagovati na vršnjačko nasilje ( ukoliko se desi)

* praktičari ( nastavnici, vaspitači) za proces tranzicije dece iz PU u OŠ dominantno vezuju termin prilagođavanje, što obrazlažu potrebom da doprinesu detetu da se prilagodi novoj sredini, ali i da sredinu prilagode potrebama dece. Na drugom mestu po učestalosti je termin priprema, a na trećem navikavanje.

* stav roditelja i praktičara je potreba za zajedničkim planom tranzicije dece iz PU u OŠ i pisanom informacijom na temu tranzicije namenjene porodici. Roditelji i praktičari se slažu da postoji mnogo prostora za unapređenje ovog procesa, ali da je to velki izazov imajući u vidu sve teškoće sa kojima se obrazovni sistem trenutno susreće ( nastava u vanrednim okolnostima).

Na osnovu svega gore navedenog formirani su radni timovi, koji vode kampanju javnog zagovaranja tranzicije dece iz PU u OŠ.

Radni tim u Кraljevu sastavljen je od predstavnika:

PU „ Olga Jovičić Rita“ Кraljevo, master vaspitač Ljiljana Živković

OŠ „ Olga Milutinović“,, iz Godačice profesor engleskog jezika Anđelka Milosavljević

OŠ „ Čibukovački partizani“ Кraljevo, profesor muzičke kulture Dragane Nedeljković i profesora razredne nastave Dragane Đoković.

Tim je uspostavio saradnju sa Školskom upravom grada Кraljeva, direktorkom PU Gabrijelom Čmerić, pedagogom PU Ivanom Miloradović Кostić, direktorom  OŠ ,, Dimitrije Tucović “ Draganom Đurić i glavnim vaspitačima vrtića „ Neven“, Marinom Gvozdenović i „ Ratarska kapija“ Natašom Marinković.

 


 

Sastavljen je zajednički akcioni plan saradnje za školsku 2020/21. godinu. Slogan naše kampanje je „ Srećno prvače“.

Verujemo da ćemo zajedničkim zalaganjem praktičara i roditelja olakšati proces tranzicije dece iz PU u OŠ.

Nema komentara

Ostavite komentar