Vučić: Insistirao sam na punoj primeni Briselskog sporazuma; Lajčak: Dogovoreno mora biti...

Vučić: Insistirao sam na punoj primeni Briselskog sporazuma; Lajčak: Dogovoreno mora biti ispunjeno

666
0
Podeli

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, da je Beograd spreman za nastavak dijalog kad god bude zakazan u Briselu. Lajčak napominje da sve što je dogovoreno u Briselu mora biti ispunjeno.

Aleksandar Vučić je na konferenciji u vili “Mir”, gde se sastao sa Miroslavom Lajčakom da je razgovor bio dobar, racionalan i ozbiljan o budućnosti Beograd i Prištine.

“Analizirali smo sve postignuto i ono što je važno to je da smo dogovorili nastavak dijaloga i punu posvećenost Republike Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rešenja u cilju stvaranja boljih odnosa između Srba i Albanaca i normalizacije odnosa, kroz odluke UN i EU, Beograda i Prištine”, naveo je predsednik Srbije.

Rekao je da je tokom razgovora insistirao na punom implementaciji Briselskog sporazuma 2013. godine.

“To je uslov bez kog ne može biti uspešno nastavljen dijalog”, navodi Vučić.

Lajčak: Dogovoreno mora da se ispuni 

Miroslav Lajčak je istakao da sve što je dogovoreno u Briselu mora da se ispuni. Podsetio je da je prošlo četiri meseca od njegove prethodne posete Beogradu.

“EU vodi ili ispunjava ulogu fasilitatora, naš cilj je normalizacija odnosa, treba da se dogovore dve strane”, kaže Lajčak.

Prema njegovim rečima, normalizacija je u interesu svakog građanina i EU je tu da pomogne. “Ne možemo da želimo normalizaciju više od Srbije i Kosova”, rekao je on.

Jedan cilj je normalizacija a drugi je evropska perspektiva, da se Srbija približi članstvu EU, kaže Lajčak.

“Zadnja četiri meseca napravili smo dobar pomak, dogovorili smo se oko nekih pitanja, zatim su tu finansijska potrtaživanja i ZSO”, kaže specijalni izaslanik EU.

Ključno pitanje ili princip je da ne treba na kraju da postoji neko pitanje koje nije rešeno,  bavimo se pitanjima koja nisu bila ispunjena, istakao je on.

“Teška su pitanja i ključ je da sve što bude dogovoreno mora da se ispuni”, podvlači Lajčak.

“Bio sam u Prištini dva dana – proces dijaloga se nastavlja, i verujem da je to u interesu građana Srbije i Kosova”, kaže Lajčak. 

Nema komentara

Ostavite komentar