Kovčeg sa telom patrijarha Irineja prenet u Hram Svetog Save, građani se...

Kovčeg sa telom patrijarha Irineja prenet u Hram Svetog Save, građani se opraštaju širom Srbije

393
0
Podeli

Pripadnici Garde Vojske Srbije jutros oko pola 9 uneli su na kratko kovčeg sa telom patrijarha u zgradu Patrijaršije, odakle je preneto u Sabornu crkvu i izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana. Potom je održan pomen, a zatim je telo preneto u Hram Svetog Save.

Kolonu je ispred Hrama Svetog Save dočekala vojska, a u hramu i sveštenstvo. Celog dana i noći sveštenici će čitati jevanđelja nad odrom. Vernici i poštovaoci širom zemlje odaju počast preminulom srpskom patrijarhu Irineju. U Srbiji je juče proglašena trodnevna žalost.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da će se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

Iz tog razloga, obezbeđen je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti Sinod poziva sveštenstvo i naše vernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše patrijarha.

Sveta zaupokojena liturgija zakazana je za sutra. Prema preporukama Kriznog štaba, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

Narod će moći da uđe u hram na centralni ulaz, da priđe na nekoliko metara, pokloni se i izađe napolje. Vernici su pozvani da poštuju epidemiološke mere i da nose maske, da se ne zadržavaju i ne prave gužve.

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save na Vracaru, a kako je najavljeno, nad odrom patrijarha besediće episkop bački Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedvajući predsedništva BiH Milorad Dodik.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9 časova, u centralnom delu hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja, i služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Patrijarh Irinej preminuo je juče ujutru u VMC Karaburma, gde je hospitalizovan zbog pogoršanja zdravstvenog stanja usled zaraze koronavirusom.

Do izbora 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve, naslednika preminulog patrijarha Irineja, njegove dužnosti obavlja Sinod, kojem će predsedavati mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri meseca od dana kada je presto patrijarha upražnjen.

Nema komentara

Ostavite komentar