Vučić o situaciji sa kovidom: Sledi nam najteža sedmica

Vučić o situaciji sa kovidom: Sledi nam najteža sedmica

892
0
Podeli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji nove kovid bolnice u Kruševcu, kapaciteta 490 ležaja, a koja bi, kaže, trebalo da bude otvorena sredinom decembra. Sledi jedna od najtežih sedmica po pitanju koronavirusa, upozorio je predsednik.

“Današnji brojevi su lošiji nego prošle nedelje, ono što sam video u prvim satima. Sigurno sledi jedna od najtežih sedmica, ali borićemo se i verujem da ćemo se izboriti zajedno”, rekao je Vučić novinarima u Kruševcu.
Budući da je za sutra najavljena sednica Kriznog štaba, Vučić je rekao da će nadležni poslušati i prihvatiti sve odluke i preporuke Štaba, ali ih je zamolio za razumevanje, jer, kaže, država mora da plati i bolnice, i plate i penzije, koje želi da povećava.

“Da imamo u vidu da ako sve zatvorimo, ne znam od čega ćemo moći sve da platimo. Nismo imali probleme, nećemo ih ni imati, molim ih da to imaju u vidu, ali ćemo mi sve njihove odluke sprovoditi u delo”, rekao je Vučić.

Otvaranje bolnice sredinom decembra
Predsednik je najavio večeras da će nova kovid bolnica u Kruševcu biti završena do 15. decembra.

Vučić je tokom obilaska radova i razgovora sa radnicima u trećoj smeni, rekao da se oni veoma trude da što pre završe tu bolnicu, kako bi mogla da primi prve pacijente. Kazao je da će bolnica imati 150 kreveta intenzivne nege i 350 za poluintenzivnu negu. Zapitao je radnike da li će sve biti gotovo najkasnije do Svetog Nikole i dobio od njih potvrdan odgovor. Predsednik je rekao da će se tu lečiti ne samo obleli od kovida iz Kruševca, već i iz Trstenika i drugih gradova u tom delu Srbije.

“Hvala vam na ljubavi prema zemlji i želji da pomognete”, poručio je Vučić.

Rekao je da za novu kovid bolnicu u Batajnici ima dosta prijavljenih dobrovoljaca, zdrvastvenih radnika, i izrazio uverenje da će isto tako biti puno njih koji će želeti da pomognu i u novoj kovid bolnici u Kruševcu. “Oni koji se bore su uvek tu, a oni koji neće se uvek sklone”, prokomentarisao je Vučić.

Pacijenti u Batajnici za nekoliko dana
Predsednik je dodao da za tri-četiri dana sledi prijem prvih pacijenata u Batajnici, najkasnije do petka ujutru. Dodao je da su u bolnicu u Batajnici već “ubačeni” dva skenera, dva rendgena, dva CT uređaja, laboratorija…  On je primetio da postoje brojni problemi kada se nešto, a posebno bolnica, gradi za vrlo kratko vreme, jer ne može sve da se predvidi unapred, ni kad je reč o nabavci materijala, ni potrebnih radnika, majstora, zavarivača, kojih nema…

Dodao je i da žali što nije odlučeno da se grade tri nove kovid bolnice, onda kada se mislilo da smo završili sa kovidom, jer je, kaže, takva jedna bolnica potrebna u Vojvodini. “Sa ove dve bolnice moraćemo da pokrijemo veliki deo Srbije, sbr da pokrijemo, a Batajnica će, zlu ne trebalo, morati da primi i deo ljudi iz Vojvodine”, rekao je Vučić.

Naveo je i da će u kruševačku bolnicu biti dopremljeno 150 novih respiratora, a u Beogradu 250.

U vojnom kompleksu Rasina se od 10. avgusta užurbano radi na izgradnji kovid bolnice. U toku su završni radovi na objektima. Tri su glavne celine – intenzivna, poluintenzivna nega i centralni deo. Tu su i vešernica, menza, kapela. Spolja se radi na uređenju infrastrukture i pripremi za asfaltiranje saobraćajnica. Trenutno je angažovano 450 radnika koji rade u dve smene.

Kovid bolnica u Kruševcu imaće 490 kreveta, od toga 150 na intenzivnoj nezi.

Klinički centar Niš, pod čijom ingerencijom će biti ova bolnica, krajem prošle nedelje raspisao je konkurs za 641 medicinskog radnika – 126 lekara različitih specijalizacija, 439 medicinskih sestara i više desetina tehničara. Po završetku građevinskih radova sledi opremanje objekata i instaliranje najsavremenije opreme.

Nema komentara

Ostavite komentar