PREMIJERKA NA SVEČANOSTI PREDSTAVILA IZVEŠTAJ O 100 DANA RADA VLADE

PREMIJERKA NA SVEČANOSTI PREDSTAVILA IZVEŠTAJ O 100 DANA RADA VLADE

112
0
Podeli

Predsednica Vlade Ana Brnabić, povodom 100 dana rada Vlade, uručila je nagrade “Dobročinitelj” i kako je rekla, najbolje je da u takvom društvu predstavi rezultate Vlade u prvih 100 dana.

Brnabićeva je istakla da su u oblasti borbe protiv kovida 19, otvorene dve potpuno nove bolnice u Beogradu i Kruševcu, sa više od 1.500 kreveta za pacijente obolele od kovida.

“Jedna smo od samo dve ili tri zemlje na svetu koja je uspela ovako nešto, da tokom ovakve krize, u samo četiri meseca, izgradi potpuno nove bolnice, i to ne jednu, već dve, kako bi pokušala da stavi još jednu odbranu za naš zdravstveni sistem i još jednu pomoć i podršku svim našim građanima”, navela je Ana Brnabić.

Predsednica Vlade je istakla da su te bolnice stigle kada su bile najpotrebnije, kada je zdravstvo bilo na ivici kapaciteta i da su “zahvaljujući njima spasili stotine života”.

Dodala je da je započeta i masovna imunizacija građana i da je Srbija bila druga zemlja u Evropi u koju su stigle vakcine protiv koronavirusa.

“Kao treća zemlja Evrope, posle Velike Britanije i Švajcarske, a tri dana posle EU, započeli smo vakcinaciju našeg stanovništva. Do danas smo vakcinisali oko 520.000 ljudi, revakcinisali oko 21.000 i jedina smo zemlja na svetu u kojoj građani mogu da biraju vakcinu”, naglasila je premijerka.

Brnabićeva je navela da “danas i veće i bogatije države od naše uče od Srbije kako organizovati efikasnu imunizaciju”.

“VLADA POKAZALA HRABROST I ODLUČNOST U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA” 

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, Ana Brnabić je rekla da su pokazali hrabrost i odlučnost, kao i to da je predsednik Vučić najavio tu borbu, a da ju je Vlada stavila u vrh liste svojih prioriteta.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom uhapsilo je u četvrtak 17 pripadnika organizovane kriminalne grupe koja se sumnjiči za najteža i najgnusnija i najkrupnija krivična dela”, kazala je Brnabićeva.

Predsednica Vlade je navela da je tim hapšenjem data snažna i jasna poruka – “Srbija je jaka i bezbedna zemlja u kojoj nema zaštićenih”.

Poručila je da se ta borba nastavlja, a da će se posebno fokusirati na one koji su radili za državu, a štitili kriminalce.

O EKONOMSKIM MERAMA

Premijerka je podsetila da je Vlada u decembru isplatila nagrade svim zaposlenima u zdravstvu.

“Usvojili smo dodatne mere podrške ugostiteljskom sektoru, pomoć penzionerima. Jedina smo zemlja u Evropi i mislim jedina na svetu koja je uspela da na početku 2021. godine obezbedi povećanje minimalne cene rada. Radimo na novom, trećem paketu pomoći privredi i građanima”, istakla je Brnabićeva.

Kako je dodala, ima “mnogo stvari koje smo započeli, a koje će se realizovati u vremenu pred nama, čineći Srbiju snažnijom i bezbednijom u svakom smislu”.

“Moramo da nastavimo da radimo, da dajemo sve od sebe i da verujemo da Srbija, njena privreda i njeni građani zaslužuju ovakve rezultate”, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Kada je reč o vladavini prava, Brnabićeva je navela da su u prvih 100 dana napravljeni značajni iskoraci i da je Vlada uputila Narodnoj skupštini inicijativu za promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

“Od prvog dana našeg mandata radimo sa telom Saveta Evrope za borbu protiv korupcije na implementaciji njihovih preporuka”, kazala je premijerka.

Ana Brnabić je da je Vlada usvojila akcioni plan i formirala Radnu grupu za implementaciju medijske strategije, ali i osnovala Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara.

“Kao predsednica Vlade jednom mesečno se sastajem sa članovima ove radne grupe, kako bih lično pratila njihov rad i napredak i pružila svu moguću i potrebnu pomoć i podršku”, rekla je Brnabićeva.

DODELJENE NAGRADE “DOBROČINITELJ” ZA PODVIGE U 2020. GODINI

Predstavljanju rezultata povodom 100 dana rada Vlade Srbije prethodila je dodela priznanja  “Dobročinitelj” koja su uručena pojedinicima čiji su podvizi, iskazana solidarnost, požrtvovanost i plemenitost obeležile prethodnu godinu.

Priznanja su uručile premijerka Ana Brnabić i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

Premijerka je rekla da joj je čast što je danas u društvu ljudi koji su simbol plemenitosti, požrtvovatnosti, ljudskosti, dobrote i humanosti.

“Dodelom priznanja, simbolično, danas završavamo godinu solidarnosti i saradnje i na toliko mnogo načina je nastavljamo vođeni primerom ovih neverovatnih ljudi. Nema boljeg mesta za predstavljanje rezultata rada 100 dana Vlade”, rekla je Brnabić.

Priznanje “Dobročinitelj” dodeljuje se za podvige koji su obeležili proteklu godinu, koja je na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, proglašena Godinom solidarnosti.

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević istakla je da je 21. vek – vek najvećih civilizacijskih dostignuća, tehnoloških inovacija, ali i vek u kojem se pojavio virus koji je zaustavio svet.

“Virus koji čak i ne vidimo, a zaustavio je sve životne tokove, ali nas i podsetio i opomenuo šta su prave ljudske vrednosti – solidarnost, humanost, požrtvovanost, plemenitost, koje nas vraćaju na pravi put”, poručila je Darija Kisić Tepavčević.

Na svečanosti su istaknuta i imena najvećih srpskih dobročinitelja, darodavaca i ktitora, kako njihova imena i dela ne bi bila zaboravljena.

“Neka 2021. godina bude ona u kojoj će pobediti život”, poručeno je.

Nema komentara

Ostavite komentar