KRIZNI ŠTAB ODLUČIO – POOŠTRENE MERE ZA VIKEND

KRIZNI ŠTAB ODLUČIO – POOŠTRENE MERE ZA VIKEND

609
0
Podeli

Svi ugostiteljski objekti na teritoriji Republike Srbije sutra i prekosutra (za vikend) radiće od 6 do 14 časova, nezavisno od toga da li imaju ili nemaju baštu.

Posle 14 časova dozvoljena je samo dostava, tako da nakon tog vremena nije moguća ni “šalterska usluga” u kafićima i restoranima.

Ugostiteljskim objekatima u ski-centrima, i samostalnim i onima u sklopu hotela, služenje hrane i pića tokom vikenda biće dozvoljeno samo na otvorenom – u baštama. “Šalter usluga” za objekte na stazama je takođe moguća samo do 14 časova.

Objekti iz oblasti ugostiteljstva hranu i piće mogu da dostavljaju 24 sata dnevno.

Hoteli u čitavoj zemlji mogu svim građanima služiti hranu i piće u svojim restoranima i kafe barovima takođe do 14 časova.

Od 14 do 22 časa, ova usluga dozvoljena je samo i isključivo osobama koje imaju uplaćen smeštaj u tom hotelu ili nekom drugom kategorizovanom smeštaju.

Osobe koje nemaju prijavljen boravak u hotelu ne mogu biti uslužene u hotelskim kafićima i restoranima u subotu i nedelju posle 14 časova.

Kontrola poštovanja ove mere biće sprovedena u najvećim ski-centrima u Srbiji.

Tržni centri, prodavnice neprehrambene delatnosti, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, fitnes centri, baloni za fudbal i druge sportove – za dane vikenda radiće takođe od šest do 14 časova.

Trgovinski objekti i frizeri po starom
Sportski objekti koji imaju unapred zakazana takmičenja biće dostupni isključivo za te namene i nakon 14 časova.

Objekti koji zadržavaju svoje radno vreme i na koje se ova ograničenja ne odnose su trgovinski objekti, apoteke, benzinske pumpe (u kojima je posle 14.00 dozvoljeno samo točenje goriva), ordinacije, stomatološke ordinacije, laboratorije, pozorišta, veterinarske ambulante.

Kozmetički i frizerski saloni, saloni za negu lepote, i objekti iz delatnosti pružanja zanatskih usluga mogu za dane vikenda raditi od 6 do 20 časova.

Darija Kisić Tepavčević je navela da je Krizni štab doneo odluku o novim merama protiv širenja zaraze i da će ugostiteljski objekti i tržni centri tokom vikenda moći da rade do 14 časova.

“Što se tiče ugostiteljskih objekata u ski-centrima, kako samostalnih, tako i onih u okviru hotela, služenje hrane i pića tokom vikenda biće dozvoljeno samo na otvorenom, a šalter usluga za objekte na stazama takođe je dozvoljena do 14 časova”, naglasila je Darija Kisić Tepavčević i dodatno objasnila sve nove mere.

“Jasno je da su mere pooštrene zbog konstantnog porasta novih slučajeva”
Dodala je da je jasno da su mere pooštrene zbog konstantnog porasta broja novih slučajeva, sa preko 3.000 potvrđenih novozaraženih.

“Ponavljamo da, uz činjenicu, da ih ima višestruko više koji nisu prepoznati, jasno nam je da ovog momenta svakog dana imamo par hiljada nosilaca novog virusa koji mogu dalje da prenose infekciju”, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Ministarka za rad je dodala da je gotovo od samog početka poznat način na koji se virus prenosi i način na koji se može sprečiti infekcija, kao i da je vakcina jedno od glavnih oružja za sprečavanje virusa.

“Međutim, pridržavanje opštih preventivnih mera nema alternativu i država može doneti mere zabrane, odnosno ograničenje rada određenih objekata, može čak i policijski čas uz zabranu kretanja, može da radi različite inspekcijske nadzore i različite vrste određenih kaznenih odredbi za one koji ne poštuju mere. Međutim, ono što ne može da uradi, niko ne može da zna šta se dešava iza zatvorenih vrata u našim domovima. To je isključiva odgovornost na svima nama”, navela je Darija Kisić Tepavčević.

Naglasila je da uz vakcinu “možemo da krenemo u kontranapad”.

Nema komentara

Ostavite komentar