ODRŽANO PREDAVANJE O NAJVAŽNIJEM OTKRIĆU NIKOLE TESLE

ODRŽANO PREDAVANJE O NAJVAŽNIJEM OTKRIĆU NIKOLE TESLE

131
0
Podeli

Učenici kragujevačkih škola: Prve tehničke i Srednje stručne škole, iskazali su veliko interesovanje za onlajn predavanje na temu: „Najvažnije otkriće Nikole Tesle – obrtno magnetno polje“, koje je 11. i 25. marta 2021. godine priredio prof. dr Miroslav Bjekić sa Katedre za elektroeneregetiku na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Posredstvom platforme Zoom,oko 150 učenika uglavnom završnog razreda srednje škole, pratilo je predavanje u okviru koga su prikazani video zapisii brojne autentičnefotografije iz perioda rada Nikole Tesle, za mnoge, najvećeg svetskog naučnika.

Odgovori na pitanje kolika je važnost elektrotehnike u životima ljudi pored ostalog, mogu se pronaći u interesovanju mladih za studije neke od podoblasti koje iz godine u godinu izazivaju sve veću zainteresovanost srednjoškolaca i budućih studenata da njihov profesionalni izbor bude upravo nauka čiji je jedan od pionira i Nikola Tesla – Srbin iz Smiljana.
Na pitanje odakle idejada se mladima predstavi tema o obrtnom magnetnom polju, autor predavanja profesor Bjekić odgovara da se važnost elektroenergetike kao podoblasti elektrotehnike u okviru koje se pored ostalog izučava ono čemu je najpoznatiji Srbin posvetio život: proizvodnji, prenosu, distribuciji i korišćenju električne energije,zapravo je neiscrpnointeresovanje mladih generacija kako u svetu tako i kod nas.
-Izučavanje električnih uređaja kao što su generatori, elektromotori, transformatori, uređaji energetske elektronike i drugi, predstavljaju stalni izazov za buduće diplomirane inženjere. Elektroenergetika se već decenijama uči na Fakultetu tehničkih nauka, a tražnja privrede za budućim stručnjacima koji se obrazuju na našem Fakultetu ne jenjava.“- kaže profesor Miroslav Bjekić i najavljuje još interesantnih predavanja o znamenitim ličnostima bez čijih izuma svet ne bi bio isti.

Nema komentara

Ostavite komentar