Vučić zahvalio na ordenu: Najbolje za narod kada Crkva i država zajedno...

Vučić zahvalio na ordenu: Najbolje za narod kada Crkva i država zajedno rastu

678
0
Podeli

Manastir Sveti Prohor Pčinjski slavi 950 godina postojanja. Svetom liturgijom koju je služio patrijarh Porfirije, počelo je obeležavanje velikog jubileja, nakon čega je usledila Svečana akademija. Zahvaljujući na ordenu “Prepodobni Prohor Pčinjski” predsednik Srbije je rekao da mu on mnogo znači jer mu se čini da kada zajedno rastu i srpska država i Crkva da je to najbolje i za građane Srbije.

Predsednik Srbije je u besedi, nakon što mu je orden uručio episkop vranjski Pahomije, rekao da zna da – iako je mnogo urađeno – to nije  dovoljno, i da nas to obvezuje da činimo više i bolje.

“Bez crkve ne možemo da sačuvamo ne samo nacionalno već i državno tkivo, i onaj koji to ne razume ne može uspešno da vodi državu. Devet i po vekova su za nas obaveza i odgovornost da i u narednih devet i po vekova opstanemo i postojimo. Da građanima koji ovde žive obezbedimo opstanak, da nadoknadimo ono što je izgubljeno poslednjih 30 godina, da mladi mogu da rade i žive jer ovde živi divan narod koji voli svoju zemlju”, rekao je Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da će se boriti za Srbiju.

“Sutra idem u Brisel, uprkos silnim pritiscima i pretnjama borićemo se za Srbiju, nećemo biti ničiji podanici, bićemo samo sluge svog naroda i svoje države. Borićemo se čvrstinom i ozbiljnim stavom za budućnost. Ništa tuđe nećemo, ali ćemo čuvati i štititi i Kosovski zavet i Vidovdan. Borićemo se tako što ćemo biti bolji i vredniji”, poručio je Vučić.

Episkop vranjski Pahomije rekao je da je zahvaljujući pokroviteljstvu predsednika Srbije obeležavanju 950-godišnjice manastira urađeno mnogo.

“Želim da istrajemo na onome što su utemeljili naši prethodnici, da se nastavi hod pravoslavni srpski”, poručio je episkop Pahomije.

Proslavi jubileja manastira prisustvovali su i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i ministri u Vladi Srbije.

Svečana akademija počela je pesmom posvećenoj Svetom Prohoru Pčinjskom i himnom Srbije.

Obeležavanje značajnog jubileja počelo je liturgijom koju je služio patrijarh Porfirije, uz sasluženje arhiepiskopa SPC, u prisustvu velikog broja vernika.

Patrijarh Porfirije poručio je da je molitva Hristova njegovom ocu poziv na jedinstvo i to ne na bilo kakvo jedinstvo, ne na jedinstvo u ideologijama ovoga sveta, ne na jedinstva koja nas dele od drugih, nego na jedinstvo upravo u Hristu.

Nema komentara

Ostavite komentar