FTN i kompanija Huawei potpisli novi sporazum o saradnji

FTN i kompanija Huawei potpisli novi sporazum o saradnji

641
0
Podeli

Fakultet tehničkih nauka u Čačku jedan je od tehničkih fakulteta- potpisnika novog sporazuma o saradnji sa kompanijom Huawei, čime je ozvaničeno unapređivanje saradnje započete početkom ove godine. Nove sporazume o saradnji koji se odnose na razmenu znanja, veština i iskustva nastavnika, saradnika i istaknutih stručnjaka iz oblasti veštačke inteligencije pored čačanskog Fakulteta, u čije ime je sporazum potpisala dekan prof. dr Danijela Milošević, saradnju su potpisali Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Kriminalističko-policijski univerzitet.
Događaju priređenom u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu povodom dodele donacija i potpisivanja sporazuma sa nekoliko fakulteta prisustvovao je i prvi potpredsenik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić koji je potpisivanje sporazuma fakulteta sa kompanijom Huawei ocenio kao veoma važne za unapređenje sistema visokog obrazovanja u Srbiji navodeći da je zajednički cilj svih nas da ulažemo u poboljšanje kvaliteta visokog obrazovanja, kako bi studenti nakon završetka studija bili spremniji za tržište rada.


„Zahvalni smo kompaniji Huawei koja je kao društveno odgovorna kompanija prepoznala potrebe ovih fakulteta jer povezivanje i saradnja nauke i obrazovanja sa privredom su od izuzetnog značaja“, rekao je ministar Ružić dodajući da će potpisani sporazumi doprineti razmeni znanja i unaprediti rad na zajedničkim projektima, kroz poboljšanje digitalnih kompetencija mladih.
Kompanija Huawei i Fakultet tehničkih nauka u Čačku počeli saradnju realizovanjem zajedničkog projekta akreditovanih, informacionih i telekomunikacionih kurseva kao deo strateškog dogovora između Univerziteta u Kragujevcu i jedne od najvećih tehnoloških firmi u svetu.
Nakon potpisivanja novog sporazuma dekan Fakulteta tehničkih nauka u Čačku prof. dr Danijela Milošević prilikom zvaničnog obraćanja podsetila je da je Fakultet tehničkih nauka u Čačku u saradnji sa Huawei ICT Akademijom u redovan nastavni program uključio predavanja o veštačkoj inteligenciji, koji je omogućio da 90 studenata bude u toku sa novim trendovima i izumima.
„Zahvaljujem kompaniji Huawei što je prepoznala kvalitet saradnje sa našim Fakultetom koju smo u okviru nastave počeli u prethodnom semestru i pozitivna iskustva su već vidljiva. FTN u Čačku među nastavnicima ima nekoliko instruktora, inače polaznika Huawei ICT Akademije, koji su nastavne materijale Huawei kompanije implementirali u predmete: Veštačka inteligencija, Mašinsko učenje i Računarstvo u oblaku. Ono što su studenti prepoznali kao veoma korisno je to što je Huawei nesebično podelio iskustva primene veštačke inteligencije u praksi i omogućio da ta iskustva studenti kasnije iprimene u svom radu- rekla je dekan Milošević i dodala: “S obzirom da je Fakultet lociran u Čačku, realizacijom zajedničkih aktivnosti Fakultet je i promoter Kompanije Huawei na području centralne i zapadne Srbije.“
Direktor kompanije Huawei u Srbiji Čen Čen, istakao da je Huawei posvećen ulaganju u o obrazovanje i razvijanju mladih talenata u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.
„Pandemija je otežala rad svih obrazovnih ustanova u Srbiji i suočila kako profesore, tako i studente, sa novim izazovima online nastave. Ponosni smo i na potpisane sporazume o saradnji koji će doprineti razmeni znanja stručnjaka iz oblasti veštačke tehnologije, ali i omogućiti realizovanje novih sjajnih projekata koji su pred nama. Nadamo se da ćemo na ovaj način poboljšati digitalne veštine mladih i podstaći ih da pronađu strast prema nauci i spremnost da je istražuju. Kompanija Huawei usmerena je na negovanje IKT talenata, a sve u cilju da ojačamo razumevanje i interesovanje za ovu industriju i da na taj način mlade ohrabrimo da postanu deo digitalnog sveta„- istakao je Čen Čen i dodao da je obrazovanje, koje je danas usko povezano sa korišćenjem najmodernijih tehnologija, najvažniji resurs za budućnost.
Program Huawei ICT Akademije osnovan je 2013. godine u Kini i od tada se relizuje u više od 70 zemalja širom sveta.

Nema komentara

Ostavite komentar