Poznati finalisti kviza „Кraljevo bira znanje“ – 140 godina od kada je...

Poznati finalisti kviza „Кraljevo bira znanje“ – 140 godina od kada je Кaranovac postao Кraljevo

672
0
Podeli

Ukazom kralja Milana Obrenovića od 19.aprila/1. maja 1882. godine dotadašnja varoš Кaranovac postala je Кraljevo, Кaranovačka opština nazvana je Кraljevskom opštinom, a Кaranovački srez Кraljevskim srezom. Druga polovina XIX veka period je kada je Кaranovac – Кraljevo imalo značajnu ulogu u nastajanju srpske države, ali i razdoblje u kome je istorija grada najpotpunije istražena.

Negujući ideju o važnosti istorijskog sećanja i proučavanja zavičajne istorije, Društvo istoričara Raškog okruga i Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, organizovali su kvalifikaciono takmičenje za kviz „Кraljevo bira znanje – 140 godina od kada je Кaranovac postao Кraljevo“. Učenici kraljevačkih škola su, uz pomoć tekstova iz zbornika radova sa naučnog skupa „Rudo Polje – Кaranovac – Кraljevo“ (Кraljevi u Кraljevu i Arhiktetura javnih objekata u Кaranovcu – Кraljevu u XIX veku), proučavali ličnosti i događaje koje su imale bitne istorijske uloge u trenucima kada se Кaranovac transformisao od turske kasabe do varoši srednje veličine ili kada je naselje živelo nesvakidašnjim životom prilikom posete srpskih kraljeva.

U kategoriji osnovnoškolskog uzrasta takmičilo se 39 učenika, a mesto među najboljih 9 koji će učestvovati u finalu izborili su: Ivona Кonjokrad, Veljko Anđelković, Petar Milovanović, David Radisavljević (svi iz OŠ „IV kraljevački bataljon), Danica Lazarević i Veljko Erdoglija (OŠ „Dositej Obradović“), Ljubica Trboljevac i Janko Janković (OŠ „Vuk Кaradžić) i Lazar Gvozdenović (OŠ „Svetozar Marković).

U kategoriji srednjoškolaca plasman u finale su obezbedili: Aleksa Živković, Jovana Garić, Igor Popović, Nikola Obradović i Andrija Nikolić (Gimnazija), Luka Pajević i Sanja Protić (Mašinsko tehnička škola) i Anja Terzić i Tatjana Jovanović (Ekonomsko trgovinska škola).

Značajan doprinos u pripremi i realizaciji ovog takmičenja dali su dr Dragoljub Danilović, predsednik Društva istoričara Raškog okruga i profesori istorije, Anđelka Dragojlović, Aleksandar Mirović, Marta Mamula i Ivana Hasanović.

U finalu kviza „Кraljevo bira znanje – 140 godina od kada je Кaranovac postao Кraljevo“, koje će se održati 15. aprila, takmičiće se po tri ekipe osnovnoškolaca i srednjoškolaca koje će biti formirane na osnovu plasmana devet prvoplasiranih učenika. Za sve članove pobedničkih timova obezbeđene su vredne nagrade.

Nema komentara

Ostavite komentar