Kineska ambasada inicirala predstavljanje naučnih radova studenata FTN Čačak svetskoj javnosti

Kineska ambasada inicirala predstavljanje naučnih radova studenata FTN Čačak svetskoj javnosti

539
0
Podeli

Pod pokroviteljstvom Ambasade Narodne Republike Kine u Republici Srbiji održana je Prva studentska web konferencija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Konferencija je rezultat saradnje između Fakulteta tehničkih nauka u Čačku i Fakulteta za računarstvo i informacione tehnologije Pekinškog univerziteta za transport.
Predstavnici pomenutih obrazovnih i naučnih institucija, dr Vladimir Mladenović i dr Ji-Gang Cen bili su domaćini događaja. Prva sekretarka za nauku, tehnologiju i inovacije Ambasade Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, gospođa Ši Ji je pozdravila prisutne i zvanično otvorila konferenciju. Dekan Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, prof. dr Danijela Milošević i prodekan Fakulteta za računarstvo i informacione tehnologije, prof. dr Jidong Li, obratili su se diplomatama, kolegama i studentima. Veliki broj prisutnih pratio je tri srpska i tri kineska studentska tima, koji su predstavili svoje istraživačke radove. Osnovni cilj ove konferencije je prenošenje znanja i ostvarivanje kontakata između studenata.
„Smatram da je ovo iskustvo jako pozitivno i da bi trebalo češće organizovati slične događaje kako bi studenti mogli da praktično upotrebe svoje znanje, a pritom i smanje strah od javnog nastupa. Ovakve konferencije su nešto što nas očekuje u daljoj karijeri, tako da je ovo odličan način pripreme za te sastanke sa stranim predstavnicima. Naročito mi je drago što su se naše prezentacije svidele predstavnicima iz Kine, znajući koliko su oni napredni u sistemu obrazovanja, kao i realizovanju ideja“, kaže Milica Sebić, student Fakulteta tehničkih nauka u Čačku i učesnik konferencije. Milica ističe da im je Fakultet pružio veliku podršku u pripremi za ovu konferenciju, kako u izradi projekata i prezentacija, tako i u pripremi izlaganja na engleskom jeziku.
„Profesor Vladimir Mladenović je organizovao redovne sastanke još od početka decembra i na tim sastancima su se pronalazili odgovarajući izvori informacija, diskutovali smo o našim projektima i kako bi bilo najbolje realizovati iste. Pri izradi pratećeg teksta nam je pomogla Ivona Radojević Aleksić, saradnik za međunarodnu saradnju, koja je ispravila greške koje su postojale i poradila sa studentima na izgovoru“, dodaje Milica Sebić.

Konferencija je deo strateškog projekta Detekcija anomalija u video nadzoru zasnovana na 5G EDGE, koji sprovode Fakultet tehničkih nauka u Čačku i Pekinški univerzitet za transport. Treći sekretar za nauku, tehnologiju i inovacije Ambasade Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, g. Rui Li, zatvorio je konferenciju i istakao njen značaj za buduće akademske i naučne saradnje srpskih i kineskih studenata.
Ovo je bio prvi konferencijski susret studenata dva kontinenta, sledeća konferencija planirana je u toku 2023. godine.

Nema komentara

Ostavite komentar