BRKIĆ : Pripadnici tzv. Kosovske policije uhapšeni u reonu sela Gnjilica u...

BRKIĆ : Pripadnici tzv. Kosovske policije uhapšeni u reonu sela Gnjilica u Raški

573
0
Podeli

Brkić: Mesto hapšenja više od jednog kilometra u dubini teritorije centralne Srbije

“Dana 14.6. u 12:38 u administrativnom pojasu prema autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, daleko u dubini centralne Srbije, pripadnici MUP-a, antiterorističke grupe posebne jedinice policije locirali i uhapsili su tri pripadnika takozvane kosovske policije”, rekao je Brkić.

Sva trojica uhapšenih, dodaje, bili su u punoj ratnoj opremi, naoružani sa tri automatske puške, municijom, dži-pi-es uređajima, mapama i drugom opremom.

Ukazao je da su ta trojica pripadnika kosovske policije službenim vozilom marke “dačija daster” došli do alternativnog prelaza Tresava–Batnjik, ostavili vozilo i nastavili peške putnim pravcem Orahovo–Gnjilica gde su locirani u uhapšeni.

“Mesto hapšenja se nalazi u reonu sela Gnjilica, opština Raška, na više od jednog kilometra u dubini teritorije centralne Srbije”, ističe Brkić.

“Republika Srbija je ozbiljna država i pripadnici MUP-a ni u jednom trenutku nisu prelazili, nisu bili blizu administrativne linije, te samim tim nisu prekršili Rezoluciju 1244, kao ni Vojno-tehnički sporazum niti su preduzeli nijedan protivpravni akt prilikom postupanja prema uhapšenim licima”, naglašava Brkić.

Ukazuje i da će policija u saradnji sa nadležnim Tužilaštvom nastaviti dalji rad.

Petković: Kurtijevi specijalci bili na teritoriji centralne Srbije, naša policija ni milimetar nije prešla administrativnu liniju

Kurtijevi specijalci bili su duboko na teritoriji centralne Srbije, naša policija ni milimetar nije prešla administrativnu liniju, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković na vanrednoj konferenciji za novinare. Istakao je da je Beograd spreman da ponudi sve dokaze i poziva da se otvori, ako je potrebno, i međunarodna istraga.

“Antiteroristička jedinica srpske Žandarmerije locirala je i uhapsila trojicu pripadnika Kurtijeve specijalne policije koji su bili do zuba naoružani”, rekao je Petković.

“Ova teroristička banda je uhapšena danas u 12:38 časova i to duboko na teritoriji centralne Srbije u rejonu sela Gnjilica u opštini Raška”, dodao je Petković.

Napomenuo je da pripadnici srpske policije “nogom nisu kročili na teritoriju Kosova i Metohije i nisu prekršili niti Rezoluciju 1244 niti Vojno-tehnički sporazum, jer nisu prešli administrativnu liniju”.

“Oni koji su prekršili ove međunarodne sporazume su upravo ovi albanski teroristi pripadnici kosovske policije”, rekao je Petković.

“Mi smo apsolutno spremni da ponudimo sve dokaze i pozivamo da se otvori ako je potrebno i međunarodna istraga, da čak i Amerikanci i Britnaci dostave svoje snimke sa satelita, da se jasno vidi ono što govorimo, a to je da srpska policija ni milimetar nije prešla preko administrativne linije”, poručio je Petković.

“Teroristi sa opasnom namerom krenuli u centralnu Srbiju”

Ukazao je da se ne radi ni o kakvom kidnapovanju, kako ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja tvrdi, već da je “naša Žandermerija zaustavila opasan naum terorista koji su sa opasnom namerom krenuli u centralnu Srbiju”.

“Ovde se ne radi ni o kakvom kidnapovanju, već o brzoj i odlučnoj akciji naše žandarmerija koja zaustavila očigledno opasan naum terorista koji su dugim cevima krenuli put centralne Srbije, prešli adniministrativniu liniju i sa municijom i ostalom ratnom opremom se našli duboko u šumi na teritorije opštine Raška”, istakao je Petković.

Oni su uhapšeni jer su prešli administrativnu liniju jer su bili pod punom ratnom opremom, rekao je Petković i upitao – šta oni traže sa oružjem, mapama, dži-pi-esom, duboko u centralnoj Srbiji i to u šumi? 

Istakao je da su Radoš Petrović, Dušan Obrenović i Milun Milenković Lune ti koji su zapravo oteti od strane kosovske policije, a ne Kurtijevi specijalci koji su bili duboko na teritoriji centralne Srbije pod punom ratnom opremom.

“Naša policija i naši državni organi se isključivo odnose u skladu sa propisima i zakonima, tako da ovi teroristi niti će biti mučeni, ni tučeni, ni prebijani, ništa od onoga što se upravo dešavalo i desilo i Luneti i ostaloj dvojici Srba koji su uhapšeni. Da napomenem, i Radoš i Dušan su prebijani. Dušan naročito, on je od tih mučkih napada i prebijanja promenio fizički izgled. Luneta su toliko tukli dok su ga uvodili u auto, da su morali da ga prekriju belim platnom da se ne vidi koliko su ga tukli. A to su radili pred njegovom malom ćerkicom. Tako radi kosovska policija, tako se obračunava sa nedužnim ljudima koji nisu ništa uradili”, rekao je Petković.

“Kurti iz dana u dan izaziva nove krize”

Ukazao je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iz dana u dan izaziva nove krize.

“Kurti čini sve da izazove sukobe. On izaziva nove krize jer želi da natera srpski narod da reguje na neodmeren način jer sukobi su u glavi Kurtija. Ideja njegove politike je etnički čisto Kosovo i proterivanje Srba sa prostora Kosova i Metohije”, istakao je Petković.

Ukazao je da su i danas Srbi mirno protestovali u Kosovskoj Mitrovici i zatražili oslobađanje i Radoša i Dušana, ali prvenstveno Luneta.

“Videli ste dečicu sa medaljama koje Lune trenira. Svi su izašli i u glas govorili: ‘Vratite nam našeg trenera’. Srbi neće više da trpe da nevini budu hapšeni i maltretirani i zatvarani od strane Prištine, samo zato što su Srbi, samo zato što vole svoju državu Srbiju i bore se za prava Srba na severu KiM”, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Nema komentara

Ostavite komentar