POTVRĐENO JOŠ 6 SMRTNIH SLUČAJEVA OD KORONAVIRUSA; PORUKA JE – BEZ OKUPLJANJA”

POTVRĐENO JOŠ 6 SMRTNIH SLUČAJEVA OD KORONAVIRUSA; PORUKA JE – BEZ OKUPLJANJA”

806
0
Podeli

Situacija sa koronavirusom se smiruje i sve je više pokazatelja da virus slabi, ali stručnjaci pozivaju na oprez i poručuju da se i dalje moraju poštovati sve mere.

U poslednja 24 sata testirano je 5906 osoba, od kojih je 196 pozitivno. Na respiratoru je 65 osoba, a nažalost u poslednja 24 sata Kovid-19 odneo je još 6 života. Preminula su 2 muškarca i četiri žene, a ukupno od početka epidemije preminulo je 185 osoba.U Republici Srbiji je do 15 časova 1. maja 2020. godine, registrovano 9.205 obolelih od korona virusa, testirano je 91.551.  Hospitalizovano je 2.375 ljudi, dok je 1.379 njih izlečeno od COVID-19.

Pred nama je i prvi vikend tokom kojih će građani moći da izlaze napolje, nakon sedam tokom kojih je na snazi bila potpuna zabrana kretanja.

“Poruka je – bez okupljanja. Ublažili smo mere, ali to ne mora da nas košta”, rekao je imunolog dr Srđan Janković i dodao da sve postignuto ugrožavamo ako to ne budemo poštovali.

On je odgovorio i na pitanje koliko je zaista zaraženih u Srbiji, odnosno koliko ih je više u odnosu na zvaničan broj.

“Procene se kreću u razmaku 1:5, 1:10, jeste veći, ali nije toliko drastično veći da možemo da kažemo da je veći deo populacije prokužen”, rekao je Janković.

Epidemiolog dr Predrag Kon je rekao da broj mrtvih jeste zabrinjavajući, ali da je to posledica nečega što se radilo pre dve, tri nedelje.

On je dodao da će sa ukidanjem vanrednog stanja stariji moći da se kreću kao ranije.

“To neće biti moguće ograničavati. Nadam se da nam je svima ostalo u svesti da su oni najrizičniji i da tu nema nikakve dileme i da zabrane kontakta važe za sve, ali prvenstveno zbog njih”, rekao je on.

”Mi nećemo odjavljivati epidemiju dok je proglašepandemija. Prema tome sve te vanredne mere koje idu sa proglašenjem, moći će u svakom trenutku da se vrate”, rekao je Kon.

Nema komentara

Ostavite komentar