ZLATO I BRONZA ZA VOJNE VOZAČE, TENKISTI U POLUFINALU NA VOJNIM IGRAMA...

ZLATO I BRONZA ZA VOJNE VOZAČE, TENKISTI U POLUFINALU NA VOJNIM IGRAMA U RUSIJI

1032
0
Podeli

Zlatna i bronzana medalja za vojne vozače na Međunarodnim vojnim igrama

Vozači Vojske Srbije osvojili su treće mesto i bronzanu medalju u ekipnoj trci sa bojevim gađanjem, koja predstavlja glavni događaj u disciplini „Vojni reli“ Međunarodnih vojnih igara, koja se održava u Republici Tuva na dalekom istoku Ruske Federacije.
Poseban uspeh ostvarila je posada Vojske Srbije u kojoj su desetar Miloš Četrović i stariji vodnik Goran Ćokić osvojivši prvo mesto i zlatnu medalju u individualnoj trci „Vojnog relija“, sa najboljim rezultatom u konkurenciji osam posada u kategoriji vozila formule pogona 6×6.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je telegram našim vojnim vozačima sa čestitkama na velikom uspehu kojim su na „Vojnom reliju“ još jednom potvrdili visoku spremnost pripadnika Vojske Srbije i za najveće takmičarske izazove.

Prvo mesto u disciplini „Vojni reli“ zauzela je Rusija, a drugo mesto podelili su Belorusija i Uzbekistan.

Vozači Vojske Srbije imali su četiri trke: individualnu, zatim trku sa proverom vatrene osposobljenosti, trku sa preticanjem i ekipnu trku. U ovim trkama korišćena su neborbena vozila u kategorijama 4×4 i 6×6 „kamaz” i „ural”, dok je glavna ekipna trka vožena na ruskom vojnom vozilu 4×4 GAZ-2330 „tigar“.
Trke se izvode u različitim terenskim uslovima, na relacijama od 150 do 250 kilometara. Pred start trke takmičari dobijaju maršrutu učitanu u navigacione uređaje koje koriste Oružane snage Ruske Federacije, a preko kojih sudije prate detalje trke i brzinu kretanja vozila. Pored merenja ukupnog vremena potrebnog za savladavanje staze, negativno je bodovano svako odstupanje od zadate rute i svako prekoračenje brzine.

Vođa ekipe naših vojnih vozača i sudija na ovogodišnjem takmičenju pukovnik Dragiša Zinaja prezadovoljan je našim nastupom u disciplini „Vojni reli“.

„Vredno smo radili, dobro se pripremili, dali sve od sebe tokom takmičenja i uspeh nije izostao. Ponovili smo rezultat iz prošle godine i potvrdili da to nije bilo slučajno, već da imamo odlične vojne vozače, spremne i za naveća svetska nadmetanja“, rekao nam je pukovnik Zinaja posle glavne trke relija.
Tenkisti Vojske Srbije ostvarili su danas takođe veliki uspeh plasmanom u polufinale „Tenkovskog biatlona“.

Na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama učestvuju i snajperisti Vojske Srbije, koji se nadmeću u Belorusiji, a takmičenje završavaju 5. septembra. U nastavku ih očekuje ekipno takmičenje svih zemalja učesnica, među kojima su pored Srbije i Rusija, Jermenija, Belorusija, Vijetnam, Katar, Tadžikistan i Uzbekistan.

Tenkisti Vojske Srbije u polufinalu Tenkovskog biatlona

Tenkisti Vojske Srbije posle odlično vožene druge i treće individualne trke, juče i danas, plasirali su se u polufinale „Tenkovskog biatlona“ Međunarodnih vojnih igara u Rusiji, na kome učestvuju sedmi put.
„Danas smo nastupili u poslednjoj, trećoj individualnoj trci, i imali odličan rezultat, baš kao i juče u žestokoj drugoj individualnoj trci“, kaže potpukovnik Rade Adamović, posle kojih je ekipa Vojske Srbije izborila učešće u polufinalu ovogodišnjeg „Tenkovskog biatlona“.

„Tenkisti Vojske Srbije su individualne trke vozili u grupi sa Kinom, Azerbejdžanom i Belorusijom po veoma zahtevnoj stazi i ostvarili smo rezultat koji nam garantuje plasman u narednu etapu takmičenja“, ocenjuje potpukovnik Adamović.

Ekipe Srbije i Azerbejdžana takmiče se na ruskim tenkovima T-72B3, dok se ekipe Kine i Belorusije tradicionalno takmiče na svojim tenkovima.

Odlika individualnih trka, prema rečima potpukovnika Adamovića, je jako zahtevna staza, dobro gađanje svih ekipa i zavidna veština upravljanja tenkovima.

Za ekipu Vojske Srbije nastupile su tri posade. U prvoj posadi bili su komandir tenka poručnik Dušan Stevančev, nišandžija desetar Nenad Stojanović i vozač desetar Nebojša Maksimović. Drugu posadu činili su komadir tenka poručnik Dušan Sinadinović, nišandžija razvodnik Dorotej Savić i vozač razvodnik Nemanja Manojlović, a u trećoj trci posadu su činili komandir tenka vodnik 1. klase Miroslav Nikolić, nišanddžija desetar Bogoljub Arsov i vozač tenka razvodnik Bojan Marković.
Dosadašnji učinak naših tenkista na takmičenju je jako dobar, naglašava potpukovnik Adamović, što uliva optimizam u još uspešniji nastavak u borbi za medalje.

Polufinalna trka u kojoj nastupa ekipa Vojske Srbije na programu takmičenja je 1. septembra. Učestvuju sve tri posade ekipa, naizmenično na istom tenku. Tenk Vojske Srbije i u toj trci biće žute boje.
Zadatak posada je da što brže savladaju prepreke na stazi i reše vatrene zadatke, kao što su gađanje iz topa u pokretu, spregnutog mitraljeza „PKT“ i protivavionskog mitraljeza „Kord“. Prema propozicijama takmičenja, svaka posada vozi četiri kruga tokom kojih treba da pogodi tri topovska i tri mitraljeska cilja, kao i dva cilja protivavionskim mitraljezom. U svakom krugu imaju 15 protivtenkovskih prepreka, kao što su protivtenkovski rov, vertikalni zid visine 90 centimetara, vodena prepreka, most, kosi nagib, minsko polje, brdo, i tako dalje. Najbolje postignuto vreme kriterijum je za plasman u finalnu trku.

Finale „Tenkovskog biatlona“ održaće se na poligonu Alabino 5. septembra, kada se svečanom ceremonijom i zatvaraju ovogodišnje Međunarodne vojne igre.

Nema komentara

Ostavite komentar