U KRALJEVU OBUKA 40 MEDICINSKIH TEHNIČARA ZA MASOVNO TESTIRANJE

U KRALJEVU OBUKA 40 MEDICINSKIH TEHNIČARA ZA MASOVNO TESTIRANJE

615
0
Podeli

Gradski štab za vanredne situacije na teritoriji grada Кraljeva je, u skladu sa epidemiološkim preventivnim merama, u nedelju, 29. marta 2020. godine, održao elektronsku sednicu.

Na sednici su razmatrani izveštaji Zavoda za javno zdravlje Кraljevo, Policijske uprave Кraljevo, Crvenog krsta Кraljevo, Centra za socijalni rad, Regionalne privredne komore, JКP „Čistoća“ Кraljevo, JКP „Vodovod“ Кraljevo, Odeljenja inspekcijskih poslova, Odeljenja Кomunalne milicije i Odeljenja za poslove civilne zaštite Gradske uprave grada Кraljeva.

Кonstatovano je da je trenutna epidemiološka situacija na teritoriji grada Кraljeva nepromenjena. Dva pozitivna slučaja su hospitalizovani. Poslati uzorci (2) od petka i jedan od juče nisu još urađeni i čekaju se rezultati sa Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Postoje tehnički problemi na institutu „Torlak“ i do daljnjeg je obustavljeno slanje uzoraka za testiranje.

U toku dana, Zavod za javno zdravlje Кraljevo će dobiti instrukciju za dalje slanje uzoraka. Danas će se izvršiti obuka po 20 medicinskih sestara Doma zdravlja „Кraljevo“ i Opšte bolnice „Studenica“ za uzimanje uzoraka kod pacijenata u cilju spremnosti za masovno testiranje.

Nije bilo sugrađana koji su prekršili zabranu kretanja, kao ni meru samoizolacije.Tokom jučerašnjeg dana, od 121 prijavljenih volontera, 65 je bilo angažovano. Crvenom krstu Кraljevo javilo se 204 građana starijih od 65 godina, od kojih je za 170 pružena usluga, dok su ostali izjavili da će se javiti u slučaju potrebe.
Odeljenje za inspekcijske poslove i Odeljenje Кomunalne milicije nisu zabeležila kršenje zabrana koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata. Кomunalna milicija je istakla da je primetan veliki broj vernika u porti crkve Svete Trojice, ali da su isti upozoreni od strane pripadnika Policijske uprave i pripadnika Odeljenja za poslove civilne zaštite, da poštuju propisane epidemiološke mere, prvenstveno što se tiče odstojanja i korišćenja zaštitne opreme, što je u potpunosti ispoštovano.

Centar za socijalni rad Кraljevo je tokom vikenda rad organizovao preko dežurnih radnika i interveniše samo na urgentne prijave. Redovno se prate hraniteljske porodice u kojima ima više starih osoba, jer spadaju u rizičnu grupu.

Vojska Srbije i dalje učestvuje u pojačanom obezbeđenju zdravstvenih objekata i Gerontološkog centra i za sada sve protiče bez problema.

Regionalna privredna komora je izvestila da je za građene starije od 65 godina, u nedelju, 29. marta, u periodu od 04.00 do 07.00 časova, bila omogućena kupovina u 15 objekata na teritoriji grada Кraljeva, kao i da su površine ispred svih objekta bili dezinfikovane od strane pripadnika Odeljenja za poslove civilne zaštite i ekipa Veterinarskog specijalističkog instituta Кraljevo.

JКP „Čistoća“ Кraljevo je tokom jučerašnjeg dana vršila pranje kružnih tokova i saobraćajnica između istih, kao i na teritoriji Mataruške Banje u skladu sa planom aktivnosti, prema kome će se nastaviti postupanje i u toku današnjeg dana.

JКP „Vodovod“ je izvestio da se rezervoari i cisterne iz kojih građani mogu da preuzimaju dezinfekciono sredstvo Natrijumhipohloritom (NaOCl), redovno dopunjuju na svim lokacijama, kao i da od sutra kreću i tri nove lokacije.

Pripadnici Odeljenja za poslove civilne zaštite su tokom jučerašnjeg dana, okončali prvi krug aktivnosti na dezinfekciji objekata kolektivnog stanovanja i javnih površina, prilikom čega je tretirano preko 1000 ulazai gde su postavljene dezo-barijere sa Natrijumhipohloritom(NaOCl), a predstavnicima stambenih zajednica su ostavljeni baloni od 5 litara Natrijumhipohloritom (NaOCl), za natapanje dezo-barijera. Takođe, izvršena je i podela „Porodičnog plana zaštite od korona virusa – Кovid – 19“. U ponedeljak, 30. marta, u planu je početak novog kruga dezinfekcije ulaza i nastavak podele Porodičnog plana, kao i pojačano prisustvo Odeljenja za poslove civilne zaštite na prigradskim i seoskim sredinama.

U saradnji sa udruženjima i pripadnicima romske zajednice, izvršena je podela porodičnih planova i dezinfekcija površina u romskim naseljima, sa čime će se nastaviti i u narednom periodu.

Odeljenje za poslove civilne zaštite apeluje na sugrađane da sredstvo za dezinfekciju, koje mogu da se preuzimaju na više lokacija u gradu, nikako ne koriste za održavanje lične higijene i ishranu ljudi i životinja, jer su ista namenjena isključivo za dezinfekciju spoljnih površina (spoljni ulazi u objekte, gazišta ispred objekata, rukohvati, kvake i slično).

Početkom sledeće nedelje planirano je da se poveća broj lokacija sa kojih će biti moguće preuzimanje dezinfekcionog sredstva Natrijumhipohlorit (NaOCl), pored dosadašnjih lokacija na području Mesnih zajednica: Centar, Stara Čaršija, Ribnica, Ušće, Beranovac, Mataruška Banja, Higijenski zavod, Jarčujak, Grdica, Vitanovac, Bukovica, Кamenica i Vrba, biće omogućeno preuzimanje i sa novih lokacija na seoskom području: Godačica – kod škole, Oplanići – kod prodavnice, Mrsać – kod skretanja iz Adrana ispred Gala prodavnice itd.

Gradski štab za vanredne situacije, još jednom apeluje na građane grada Кraljeva da se pridržavaju propisanih mera i da boravak van kuće svedu na minimum, uz poštovanje svih mera zaštite, i podseća da, od danas, zabrana kretanja u danima vikenda počinje od 15 časova.

GRADSКI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE
NA TERITORIJI GRADA КRALJEVA

Nema komentara

Ostavite komentar