REKORDAN BROJ ZARAŽENIH U SRBIJI, PREMINULO JOŠ 8 PACIJENATA

REKORDAN BROJ ZARAŽENIH U SRBIJI, PREMINULO JOŠ 8 PACIJENATA

902
0
Podeli
  • U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica infekcije koronavirusom, preminulo 8 osoba, a zaraženo je još 467.

U protekla 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 10.381 lice, a njih 467 je pozitivno, što je najveći broj od početka epidemije koronavirusa u našoj zemlji. Nažalost preminulo je osam pacijenata.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 169 pacijenata.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je na konferenciji za novinare da je danas zabeležen do sada najveći broj potvrđenih slučajeva infekcije, ali da neki drugi pokazatelji ukazuju da ima mesta za blagi optimizam. Smanjuje se broj osoba čija klinička slika zahteva hospitalizaciju i smanjuje se ukupan broj pregleda u kovid ambulantama. Beograd je i dalje najveće žarište, zatim slede Kragujevac i Novi Sad.

Takođe, značajna žarišta su Šabac i Kraljevo.

Pelemiš: Moramo da čuvamo i decu

U KBC “Dragiša Mišović” smešteno je 12 dece koja su obolela i šest majki. U Nišu ima šestoro dece koja su obolela a u Šapcu troje, rekao je Pelemiš i dodao da je to dokaz da moramo da čuvamo i decu.

Profesor Mijomir Pelemiš rekao je da trenutno nema problema sa smeštajnim kapacitetima u bolnicama i da su neki pacijenti iz unutrašnjosti sada bez problema smešteni u beogradske bolnice.

Daleko smo od praga kolektivnog imuniteta

Fizička distanca sprečava prenošenje virusa, ali moramo da peremo ruke i nosimo maske, koliko god nam to izgledalo banalno, poručuje Darija Kisić Tepavčević. Imunolog Srđa Jaković kaže da smo daleko od praga kolektivnog imuniteta i da na to ne možemo da se oslanjamo, već da moramo da sprečavamo prenošenje s osobe na osobu.

Srbija nastavlja borbu sa koronavirusom. Redovi ispred kovid-ambulanti se smanjuju, ali to ide sporo, a stručnjaci traže veće kontrole poštovanja mera. Testira se sve veći broj građana.

Građani moraju u svakom trenutku da se ponašaju kao da svako od njih može da se zarazi ili prenese zarazu drugima, poručuju lekari.

Nema komentara

Ostavite komentar