Kon poručuje da još nije vreme za popuštanje mera

Kon poručuje da još nije vreme za popuštanje mera

391
0
Podeli

Izašli smo iz vanredne epidemiološke situacije ali je ona i dalje nestabilna i popuštanje mera u ovom trenutku nije realno, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare republičkog Kriznog štaba. Kineska vakcina stiže u Srbiju i ukoliko dobije potvrdu Agencije za lekove vakcinacija može da počne već od ponedeljka, rekao je pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković.

Prema rečima epidemiologa Predraga Kona nije došlo do porasta broja zaraženih koji je mogao da se očekuje posle novogodišnjih i božićnih praznika što je ohrabrujuće ali je situacija i dalje nepovoljna i može doći do porast ukoliko ne budemo poštovali mere koje su na snazi.

Stiže i kineska vakcina

Gojković je potvrdio da sutra stiže prvi kontigent kineske vakcine koja će proći standardnu proceduru kontrole u Agenciji za lekove i ukoliko to bude uspešno već od ponedeljka može da se očekuje početak vakcinacije ovom vakcinom.

“Srbija je jedina država koja je za kratko vreme uspela da nabavi tri različite vakcine i na to treba da budemo ponosni”, naglasio je Gojković.

Prema njegovim rečima ona je lakša za aplikaciju jer ne zahteva niske temperature skladištenja pa se samim tim lakše distribuira do punktova za vakcinaciju.

Gojković je ponovio da je svaka vakcina koja je registrovana u Srbiji bezbedna za upotrebu i svejedno je za koju ćemo se opredeliti.

Još nije vreme za popuštanje mera

Kada je reč o eventualnom skorijem popuštanju mera epidemiolog Predrag Kon kaže da to nije realno.

“Još nije vreme za popuštanje mera, posebno imajući u vidu da se u regionu pojavio i novi soj virusa”, rekao je Kon.

Teško je verovati da se on ne pojavi i kod nas imajući u vidu kako se širi po ostatku Evrope, rekao je Kon.

“Nije nemoguće da to izbegnemo jer smo u povoljnijoj situaciju u odnosu na zemlje zapadne Evrope gde je infekcija u porastu”, rekao je Kon

Što se početka školske godine tiče epidemiolog kaže da nema razloga da se on odlaže ali i da treba očekivati povećanje drugih respiratornih infekcija poput gripa.

Nema komentara

Ostavite komentar