Vučić i kralj Hamad u Bahreinu: Razgovori od istorijskog značaja za dve...

Vučić i kralj Hamad u Bahreinu: Razgovori od istorijskog značaja za dve zemlje

372
0
Podeli

Današnji razgovori su od istorijskog značaja za odnose dve zemlje, ocenili su kralj Bahreina Hamad bin Isa el Kalifa i predsednik Srbije Aleksandar Vučić neposredno po dolasku Vučića u posetu toj zemlji. Vučić, koji očekuje posetu kralja Bahreina i otvaranje ambasada dveju zemalja, navodi da su razgovarali o saradnji u različitim sferama.

Predsednik Aleksandar Vučić u prvoj je zvaničnoj poseti Kraljevini Bahrein. U prestonici Manami, kralj Hamad bin Isa el Kalifa priredio je svečani doček.

“Mi u Kraljevini Bahrein smatramo da je vaša poseta našoj zemlji važan istorijski korak. Ponosni smo što ste prvi predsednik prijateljske Srbije koji je došao u posetu, koju vidimo kao važan pokazatelj jačine naših veza, zasnovanih na uzajamnom poštovanju”, istakao je kralj Bahreina na početku sastanka delegacije dve zemlje.

“Bahrein pružio podršku onda kada je to nama bilo potrebno” 

Predsednik Vučić rekao je da je Bahrein, iako je geografski udaljen od Srbije, zemlja koja je bliska našim srcima i koja je pružila nesebičnu i pravovremenu podršku onda kada je to nama bilo potrebno, poslavši značajne količine medicinske pomoći u januaru, što nikada nećemo zaboraviti.

“Moja poseta Bahreinu je pokazatelj nastavka negovanja prijateljskih veza i dobrih odnosa, ali i više od toga – ona otvara brojne mogućnosti za saradnju u cilju napretka i dobrobiti naših dveju zemalja i naših naroda. Posvećeni smo daljem produbljivanju političkih i ekonomskih veza između Srbije i Kraljevine Bahrein”, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije lično je pozvao kralja Bahreina da poseti Srbiju. “Uveren sam da ćete kao drag gost naše zemlje iskusiti čuveno i tradicionalno srpsko gostoprimstvo”, istakao je on.

“Očekujemo otvaranje ambasada dveju zemalja”

Bahrein je teritorijalno mala, ali veoma snažna, jaka zemlja, i ovom posetom su se Srbiji otvorila važna vrata, rekao je Vučić novinarima nakon razgovora sa kraljem Bahreina.

Dodao je da je sa kraljem razgovarao o saradnji u različitim sferama, a da tek sledi ekonomski forum na kojem će delegacija Srbije predstaviti predloge o saradnji od banaka, osiguravajućih kompanija, “real estete-a”, poljoprivrede, turizma, do saradnje ministarstvama spoljnih poslova, oko svih međunarodnih pitanja.

Predsednik je izrazio uverenje da će do kraja godine Bahrein otvoriti ambasadu u Beogradu, a Srbija u Manami. Ističe da će Srbija imati dorbu saradnju i da očekuje posetu kralja Bahreina, ali i drugih zvaničnika iz te zemlje.

“Imamo investicije iz UAE od kojih imamo koristi, neke od njih menjaju izgled Srbije, veru građana u njihove mogućnosti. Verujem da slično možemo i sa Bahreinom. Ovim nam se otvaraju važna vrata”, rekao je Vučić.

Naveo je i da su na kraju susreta razmenjeni pokloni i da je dobio makete njihovih brodova i urme, a da je on kralju Hamadu poklonio rezbarenu pušku iz Kragujevca i pirotski ćilim.

Nema komentara

Ostavite komentar