MAK 2021 -SKUP KOJI JE UJEDINIO REGION

MAK 2021 -SKUP KOJI JE UJEDINIO REGION

928
0
Podeli
rbsh

“Za korak ispred zajedno”

U Draču, Republika Albanija, od 13.-16.maja 2021 održana je 8. Međunarodna naučna agro-biznis konferencija MAK 2021 uz učešće predstavnika Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Konferencija  MAK 2021 je prva međunarodna konferencija u region koja nije održana u on-line formatu, već uz fizičko prisustvo svih učesnika.

Tokom tri dana konferencije realizovani su paneli na teme:“Digitalna poljoprivreda, sadašnjost ili budućnost”, “Turizam 2021, na putu oporavka”, “Povezivanje regiona kroz investicije”, “Biznis i astrologija”. Eksperti iz oblasti poljoprivrede, informacionih tehnologija, turizma, hotelijerstva, transporta ,ekoloskog inžinjeringa,strata zajednica, finansija, astrologije i drugi su tokom trajanja konferencije izlagali i kreativno diskutovali o aktuelnim izazovima i perspektivama modernog poslovanja u regionu u uslovima pandemije.

Svi učesnici konferencijesu se saglasili da je korišćenje ličnih karata za putovanje do Drača veliko dostignuće regionalnog sporazuma “mini Šengen” te da je logično očekivanje poslovne zajednice da se uskoro na sličan način bez suvišnih procedura omogući kretanje roba, usluga i kapitala.

Zaključak konferencije je da je potrebno osmisliti i osnovati regionalnu agroberzu koja bi imala  za cilj da okupi što veći broj regionalnih poljoprivrednih proizvođača, kako bi se olakšalo planiranje, proizvodnja i plasman poljoprivrednih proizvoda u državama regiona ali i unapredio plasman na drugim tržištima, kako evropskim tako i van evropskim. 

Informacione tehnologije su prepoznate kao ključni instrument,  te da se kroz primenu najnovijih tehnologija poput blockchain-a treba uspostaviti jedinstveni sistem zasnovan na neporečivosti podataka i poverenja u digitalne zapise, što bi garantovalo sigurnost poslovanja,  transparenost i visoku dostupnost informacija.

Saradnja sa inovacionim centrima u region,kao i brojnim starapima u oblasti poljoprivrede treba da bude ,,enabler’’ digitalne transformacije agro-biznisa.

Optimizam u oporavak čitavog sektora turizma pred predstojeću turističku sezonu postaknut je popuštanjem epidemioloških“Kovid 19“mera  u celom region  i očekivanja su da će obim dostići preko 80% obima realizovanog pre izbijanja pandemije.

Konferenciju je organizovao Naučno poslovni centar WORLD uz podršku poslovnih partnera, prijatelja i saradnika.

Pokrovitelji konferencije su grad Kraljevo, Sacret-life, Opština Trstenik, Opština Vrnjačka Banja, Kondor travel i mnogi drugi…

Nema komentara

Ostavite komentar