Preminuo harmonikaš i kompozitor Novica Negovanović

Preminuo harmonikaš i kompozitor Novica Negovanović

855
0
Podeli

Poznati harmonikaš i kompozitor narodne muzike Novica Negovanović preminuo je u 76. godini, od posledica kovida 19.

Novica Negovanović odrastao je u muzičkoj porodici, otac i stric svirali su harmoniku i već u prvom razredu osnovne škole imao je prvi nastup. Na takmičenju harmonikaša u Sokobanji dva puta osvaja prvo mesto, kao solista i kao duet harmonika sa Draganom Matićem Žilićem. Tu je poneo i titulu prve harmonike Jugoslavije.

Pevanjem počinje profesionalno da se bavi 1966. godine, kada snima i prvu ploču. Godine 1976. na festivalu „Beogradski sabor“ osvojio je prvo mesto pesmom Ne vraćam se u tuđinu kletu i bio proglašen za pevača godine. Tokom dugogodišnje karijere najviše je nastupao sa bratom Predragom Negovanovićem, s kojim je vodio orkestar.

Deset godina je radio kao glavni muzički urednik u Produkciji gramofonskih ploča i muzičkih kaseta „Jugodisk“ u Beogradu. U svojoj dugogodišnjoj karijeri učestvovao je na mnogim festivalima, turnejama, koncertima i humanitarnim koncertima, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Najveći hitovi Novice Negovanovića nastali su u periodu od 1970. do 1980. godine. Tada su i nastale pesme Zar sam stranac u svom kraju, Vodeničar na Moravi, Prođe leto trideseto, Jedna reka u mom kraju, Sve bledi, sve nestaje, Počećemo sve iznova, Imam oči neposlušne, Teče reka, teče Gruža i mnoge druge.

Komponovao je i veliki broj pesama za svoje kolege: Janičar za Cuneta Gojkovića, Ko se jednom napije vode sa Baščaršije za Safeta Isovića, kao i za Nedeljka Bilkića, Dušicu Bilkić, Lepu Lukić, Boru Spužića Kvaku, Tomu Zdravkovića, Zoricu Brunclik, Snežanu Babić Sneki i još mnoge druge.

Živeo je u svom rodnom mestu Adrani kod Kraljeva, a svoju ljubav i umeće na harmonici prenosio je i na mlade talente i borio se za očuvanje narodne muzike.

Nema komentara

Ostavite komentar