Dodik ima skandalozno veliki budžet i nikakve rezultate: Kolikim sredstvima raspolažu predsednici...

Dodik ima skandalozno veliki budžet i nikakve rezultate: Kolikim sredstvima raspolažu predsednici u regionu

661
0
Podeli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pored toga što je ostvario ubedljivo najviše državnih poseta i doveo stranih investicija u svoju zemlju, imaće najmanji budžet od svih lidera u regionu. Naime, predviđeno je da srpski predsednik tokom sledeće godine raspolaže sa tek 1,7 miliona evra.

S druge strane, budžet predsednika Republike Srpske Milorada Dodika iznosiće neverovatnih 56,5 miliona konvertibilnih maraka, odnosno 28,9 miliona evra! To znači da će Dodik na raspolaganju imati čak 17 puta više novca od predsednika Srbije.

Dodika sledi Zoran Milanović koji će imati budžet vredan malo više od pet miliona evra, dok će slovenački predsednik Borut Pahor raspolagati sa oko 3,5 miliona evra.

Kada se pogledaju ovi podaci vidi se da Vučić ima gotovo tri puta manji budžet od hrvatskog i dva puta manji budžet od slovenačkog kolege.

I pored toga, Srbija je politički i ekonomski ubedljivo najznačajnija zemlja na prostorima bivše Jugoslavije o čemu svedoče brojna ulaganja i ekonomski rast u poslednih 10 godina o kojem druge države mogu samo da sanjaju.

Dodiku 17 puta više novca

A šta su za to vreme uradili predsednici drugih zemalja iz regiona koji raspolažu višestruko većim sredstvima!? Dok je Srbija izuzetno značajna država kako za Zapad tako i za Istok, ostali su slepo sledili politiku koja im se namće sa strane.

Dovoljno je samo pogledati hrvatsku političku elitu. Milanović i Plenković pored međusobnih trzavica nisu mnogo toga pokazali. Njihov dosadašnji boravak na vlasti bi se najbolje mogao opisati kao bled i neubedljiv. Hrvatska se prazni s obzirom da mladi masovno napuštaju zemlju, a podrška političarima je iz godine u godinu sve manja. Za to vreme na vlasti su Milanović koji svojim izjavama zabavlja medije i evropski apartčik Plenković koji je najprepoznatljiviji po bezličnosti. O tome koliko su predsednik i premijer Hrvatske bitni na političkoj mapi sveta i Evrope najbolje govori činjenica da nisu imali nijednu posetu lidera neke od najznačajnijih zemalja sveta.

Dodik s druge strane, iako raspolaže sa 17 puta više novca od predsednika Srbije, osim nekih zapaljivih izjava, takođe nije mnogo pokazao. Njegova čitava politička karijera u poslednjih nekoliko godina se svela na izgovaranje onoga što narod želi da čuje, a da pri tome ništa nije učinio da to zaista i ostvari. Dovoljno je samo postaviti pitanje koliko je fabrika otvorio ili izgradio puteva Dodik za sve vreme dok je na vlasti. Da li je ekonomija Republike Srpske pokazala ikakve pomake na bolje od kako je on seo u fotelju predsednika Republike Srpske? Koliko je investitora došlo u Novi Grad, Zvornik ili Gacko? Odgovori na ova pitanja su svima jasna, kao i činjenica da se za vreme Dodikove vlasti jedino bogatila uska klika ljudi bliskih njemu i njegovoj partiji. Pa ipak, Dodik će raspolagati ogromnim finasijskim sredstvima i sledeće godine.

Postavlja se pitanje na šta političari iz regiona troše tolika finansijska sredsta, ako njihovi građani ne vide nikakvu korist od toga.

Posete najmoćnih svetskih lidera

Predsednik Srbije, iako raspolaže najmanjim sredstvima, u poslednjih nekoliko godina posetio je i ugostio brojne lidere iz najznačajnijih zemalja sveta. Vladimir Putin, Si Đinping, Donald Tramp, Džozef Bajden, Angela Merkel, Olaf Šolc, Emanuel Makron, Boris Džonson i Redžep Tajip Erdogan samo su neki od državnika sa kojima se Vučić sastajao i tom prilikom osvario značajne dogovore za našu zemlju.

Predstavnici Evropske unije takođe su redovni gosti na Andrićevom vencu, kao što je i srpski predsednik u Briselu.

Za to vreme, u poslednjih 10 godina došlo je do značajnog rasta BDP, plate i penzije su porasle, stranih investicija je sve više, izgrađeno je više stotina kilometara puteva, a Vojska Srbije modernizovana i znatno ojačana.

I to nije sve. Dok se trudio da vrati Srbiju na mapu bitnih zemalja u Evropi i svetu, sa koje smo obrisani u periodu od 2000. do 2012. godine, predsednik Vučić je trpeo brojne pritiske zbog suverenističke politike koju naša zemlja vodi. Dijalog Beograda i Prištine, borba za bolji položaj Srba u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj i neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji samo su neki od razloga zbog kojih su naša zemlja i njen lider bili na meti raznih ucena i pritisaka.

Najmanje novca i najbolji rezultati

Dakle, dok je Vučić uspeo da se sastane sa svim liderima najmoćnijih država na svetu, jedino s kim su se njegove kolege sastajale su evropski činovnici srednjeg ranga.

I pored višestruko manjeg budžeta kojim raspolaže, srpski predsednik je uspeo da dovede strane investitore sa svih stana sveta i izgradi najmoderniju putnu infrastrukturu u našoj zemlji. Za to vreme njegove kolege se zadovoljavaju onime što im “kapne” iz evropskih fondova.

Pored svega toga, Vučić je uspeo da se nosi sa pritiscima sa kojima se lideri iz regiona, zbog svoje poslušničke politike, ne suočavaju.

Sve pomenuto jasno ukazuje da je za jednog državnika mnogo bitnije da poseduje odlučnost, mudrost i osećaj za politiku od pukog novca. Građani zemalja iz regiona bi trebalo da se zapitaju da li njihovi predsednici rade dovoljno, i da li uopšte imaju sposobnosti da urade više, s obzirom da sredstva kojima raspolažu višestruko prevazilaze Vučićeva. Pa ipak, on je uspeo da uradi ono što sve njegove kolege zajedno nisu mogle.

IZVOR:nsuzivo.rs

Nema komentara

Ostavite komentar