STRUČNJACI I OPREMA IZ KINE STIGLI U SRBIJU

STRUČNJACI I OPREMA IZ KINE STIGLI U SRBIJU

424
0
Podeli

Avion srpske nacionalne avio-kompanije koji je dovezao stručnjake i medicinsku pomoć iz Кine sleteo je oko 19 i 30 na beogradski aerodrom.

Stigli su medicinski aparati, dezinfekciona sredstva, maske i druga zaštitna oprema, ali i šestoro medicinskih stručnjaka koji su se borili protiv koronavirusa u Vuhanu, odakle je epidemija i krenula.

Кineske stručnjake je na aerodromu dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa ambasadorkom Kine u Srbiji, Čen Bo.

“Dolazak kineskih zdravstvenih stručnjaka je od velikog značaja za nas, jer su oni prvi pobedili velikog neprijatelja današnjice – virus Covid19”, rekao je Vučić.

“Sve što je u ovom avionu je besplatna pomoć, donacija Narodne Republike Kine. Hvala im, pokazali su se kao veliki prijatelji Srbije i Srba”, dodao je on.

On se zahvalio predsedniku Kine Siju Đinpingu, Komunističkoj partiji Kine i celokupnom kineskom narodu, ali i srpskom narodu.

Prilikom sletanja iz pilotske kabine aviona vijorile su se zastave Srbije i Кine. Takođe, nakon što su izašli putnici, posada aviona je izašla na stepenice i mahala srpskom zastavom pozdravljajući okupljene.

Inače, još jedan avion Er Srbije, erbas A320, poleteo je jutros u 6 i 15 za Šangaj po drugu turu pomoći, rečeno je ranije Tanjugu u Er Srbiji.

Kineski predsednik Si je u pismu, koje je juče primio predsednik Srbije Vučić, poručio da Kina podržava napore Srbije u borbi protiv korona virusa i da će joj pružati materijalnu i medicinsku pomoć, obezbediti podršku u nabavci neophodne robe u Kini, kao i stručnu pomoć.

“Mi ćemo poslati i tim medicinskih stručnjaka u Srbiju da bismo vam pružili pomoć u analiziranju situacije i podelili iskustvo o kontroli i sprečavanju širenja virusa i lečenju obolelih, kako bi se podigao efekat suzbijanja epidemije u Srbiji radi zaštite zdravlja i blagostanja naroda”, naveo je Si.

Predsednik Srbije je prethodno pozvao Sija da pomogne Srbiji, a Vučićev apel je u Kini videlo oko 500 miliona ljudi.

Nema komentara

Ostavite komentar